A régóta várt nagy segélycsomag Ukrajnának az Egyesült Államoktól: új remény

Az Egyesült Államok Kongresszusának Képviselőháza sok hónapos vita után jóváhagyta a segély Ukrajnának juttatását. Az intézkedés része a számos Washington szövetségesének, köztük Izraelnek és Tajvannak nyújtott biztonsági támogatásról szóló törvénycsomagnak, amely több mint 95 milliárd dollárt tesz ki. Ukrajna csaknem 61 milliárd dollárt kap ezekből az alapokból. A törvényjavaslatra 311 igen, 112 nem szavazott. A feltételezések szerint Kijev fegyvereket és egyéb segítséget kap az ukrán hadsereg számára az orosz agresszió visszaszorításához.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a washingtoni szavazás eredményét, és hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye “ezer és ezer életet ment meg”. “Reméljük, hogy a törvényjavaslatokat a Szenátus támogatja, és Biden elnök asztalára küldi. Köszönöm, Amerika” – írta Zelensky az X közösségi oldalon.

A segélycsomag valószínűleg légvédelmi rendszereket, rakétákat (az ATACMS-eket is beleértve) és tüzérségi lövedékeket tartalmaz majd. A közelmúltban tapasztalható hiányuk miatt az orosz csapatok több száz négyzetkilométernyi területet foglaltak el. A megérkező segítséggel Ukrajna képes lesz szembeszállni Oroszország légi fölényével, megzavarni az utánpótlási vonalakat, és lelassítani az orosz csapatok előrenyomulását.

A képviselőház szombaton megszavazott csomagja összesen négy törvényjavaslatot tartalmazott, amelyek mindegyike széles körű kétpárti támogatással ment át – a legkonzervatívabb republikánusok erős kifogása ellenére. Ezután a dokumentumcsomag a Szenátushoz kerül szavazásra, ahol a képviselőházzal ellentétben a demokratáké a többség. A Szenátus várhatóan a jövő héten hagyja jóvá a segélyt, és aláírásra elküldi a dokumentumokat Joe Biden elnöknek. A Fehér Ház vezetője már felszólította a szenátorokat, hogy mielőbb küldjék el aláírásra a törvényt.

Bár a Nyugat ismét egységes az Ukrajnának nyújtott segítség kérdésében, számára mindig is a segítségnyújtáshoz szükséges idő volt a probléma. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek biztosan nem kell annyi politikai akadályt átugrani, ha katonai kiadásokról van szó.

A több mint 60 milliárd dolláros segély Egyesült Államok jóváhagyása mentőövet jelent majd a megrekedt ukrán hadsereg számára, de nem valószínű, hogy ez megfordítja a háború menetét – írja a Bloomberg. “Sok múlik azon, hogy az amerikai segélyek milyen gyorsan érik el a frontvonalat, miután az Egyesült Államok Képviselőháza szombaton jóváhagyta a katonai és gazdasági segélyeket. Mivel a segélycsomagot hat hónapra blokkolták a Kongresszusban, a kijevi hadsereg súlyos lőszer- és élőerőhiánnyal szembesült, miközben a Kreml erői kihasználták előnyüket. “A kérdés az, hogy 2025-ben és azután elérhető lesz-e, és mennyi segítség, mivel Putyin stratégiája a kivárás.

Az ISW elemzői ugyanakkor úgy vélik, hogy ha az amerikai segélyek gyorsan meg is érkeznek, a szállítási logisztika miatt “nem kezdi befolyásolni a frontvonal helyzetét több hétig”. “A fronton a helyzet valószínűleg tovább romlik ez idő alatt, különösen, ha az orosz erők fokozzák támadásaikat, hogy kihasználják a korlátozott időszakot, mielőtt újabb amerikai segély érkezik” – jegyzik meg az elemzők.

Zelenszkij azonban bízik abban, hogy az amerikai segélycsomagnak köszönhetően van esély a kezdeményezés megragadására a frontvonalon, és meglesz az esély a győzelemre. Arra a kérdésre, hogy ez a csomag segít-e Ukrajnának megnyerni a háborút vagy folytatni azt, az elnök azt válaszolta, hogy ez attól függ, mikor kapnak fegyvert az ukránok. “Ha hat hónapért megkapjuk, mert hat hónapja leállt a folyamatunk, és több irányban veszteségeink vannak. Emberek és berendezések veszteségei. Most lehetőségünk van stabilizálni a helyzetet és megragadni a kezdeményezést, és ezért van szükségünk ezekre a fegyverrendszerekre” – mondta.

Megjegyzendő azonban, hogy a 2024 utáni bizonytalanság elsősorban Donald Trump esetleges újraválasztásával függ össze, aki szkeptikus az Ukrajnának nyújtott nagy mennyiségű segítséggel kapcsolatban. Ő és a Kongresszus radikális republikánusai ellenzik Ukrajna további katonai támogatását, kivéve az esetleges kölcsönt. Elemzők úgy vélik, Ukrajnának 2024. évet fel kell használnia “ereje újraépítésére egy hosszú háborúhoz”. Európának pedig be kell töltenie az Egyesült Államok által hagyott űrt.

Amint az amerikaiak úgy döntöttek, hogy fegyverrel segítik Ukrajnát, vagyis felhagytak nem egyszer emlegetett Moszkva és Kijev közötti tárgyalások kikényszerítésére javasolt stratégiát, a lengyelek azonnal a határfeloldás megkezdése mellett döntöttek. Tusk felszólította a lengyeleket, hogy hagyjanak fel minden olyan akcióval, amely Ukrajna kárát okozza, és oldják fel a határzárat. Az ál-tiltakozó ellenőrzőpontok megtisztításáért az illetékes szolgálatok lesznek felelősek.

Milyen egyéb bizonyítékokra van szükség arra vonatkozóan, hogy a határblokád a partnerek (Biden és Scholz) világosan megtervezett tervének eleme, hogy Ukrajnát a “koreai forgatókönyvre” kényszerítsék? Nyilván most jöttek rá, hogy az ötlet alapvetően rossz, és az Orosz Föderációval folytatott tárgyalások teljesen értelmetlenek. Most érdekes lesz látni a németek viselkedését, és azt, hogy Scholz megváltoztatja-e álláspontját a Tauruszokkal és a repülőgépekkel kapcsolatban. Európában azonban már további Patriot rendszereket találtak, és itt a németek nagyon segítenek Ukrajnának.

Ukrajna számára több mint hat hónap után az első fordulópont következik, amikor Kijev képes lesz átcsoportosítani erőit, valamint megerősíteni az orosz hadsereg hátuljának kivéreztetési taktikáját, megsemmisíteni az orosz fegyveres erők parancsnoki állomásait, felszerelését repülőtereken stb.

A krími híd is nagyon sokáig sértetlenül állt.

Részvény: