A pesti belvárosban még nagyobbat ugrottak az ingatlanárak

Nem állt meg az árak emelkedése a pesti belvárosban: az előző félévhez képest átlagosan 7%-kal magasabb négyzetméterárat kell fizetnie annak, aki a bérbeadás szempontjából frekventált belvárosi területeken szeretne ingatlant vásárolni.

2023 első félévében belvárosi ingatlanra átlagosan 50-100 millió forint körüli összeget szántak a vásárlók. A Duna House összesítéséből kiderül, lehet kapni VII. kerületi garzonlakást 17,5 millió forintért, de luxuslakást teljes berendezéssel az V. kerületben a húszszorosáért kapni.

A belvárosi kerületek közül ingatlanvásárlásra 2023-ban a legtöbbet, átlagosan 100 millió forintot meghaladó összeget az V. kerületben költöttek az ingatlanközvetítő hálózat ügyfelei. Négyzetméterárak tekintetében is vezet a terület, ugyanis a 2023 első félévének eladásaiból származó adatok szerint az előző év azonos időszakában mért 1,1 millió forintot megközelítő négyzetméterenkénti árhoz képest még mindig 26%-kal magasabb, az előző félévhez képest azonban 2,5%-kal alacsonyabb árakon,

1,36 millió Ft/m2 átlagos áron lehet ingatlanhoz jutni a pesti belváros legdrágább kerületében.

A második legmagasabb négyzetméterárral a VI. kerületben találkozhatnak a vásárlók, itt az előző év azonos időszakához viszonyítva 10%-kal nőtt, 980 ezer Ft/m2-re emelkedett az első féléves átlag, ami 2022 második félének árszintjéhez képest 8%-os eltérés. Azonban, ha csak a második negyedéves eladások alapján vizsgáljuk az adatokat, akkor ingatlanvásárlásra egymillió forintot meghaladó négyzetméterárakon, átlagosan 55,6 millió forintot szántak a vevők.

Annak ellenére, hogy a VII. kerületi négyzetméterárakban tapasztalható a legnagyobb eltérés, mégis több mint 5 millió forinttal olcsóbban megúszta ingatlanbefektetését az, aki a VI. kerület helyett a VII. kerület kínálatából választott 2023 második negyedévében. A kerületben az előző negyedéves 960 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árnál 9%-kal kedvezőbben, 874 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni a Duna House adatai szerint. Féléves átlagban is rekordot döntött a kerület, hiszen az idei első félév eladásai alapján 917 ezer forintos négyzetméterárat kellett fizetni a területen található lakásokért. Ez azonban az előző év azonos időszakához képest 19%-os, az előző félévhez képest 22%-os növekedést jelent.

Az aktuális fővárosi ingatlankínálat 16%-a található a vizsgált belvárosi kerületekben, ahol a 841 ezer forintos egységáron kínált, 15 négyzetméter alapterületű, VII. kerületi felújított garzontól kezdve a több mint 5 millió euróért hirdetett önálló épületig válogathatnak az érdeklődők.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230726_ingatlan_arak_dragulas_budapest_belvaros_ingatlanpiac

Részvény: