A NOB elnöke szerint nem lehet kitiltani az orosz és fehérorosz sportolókat az olimpiáról

Az olimpiai végső döntés még várat magára. A World Aquatics (WA) közben az egyéni sportágakban már jóváhagyta az orosz és fehérorosz versenyzők semleges státuszú indulását.

Lehetetlen teljesíteni Ukrajnának azt az igényét, hogy szigeteljék el a világsportot az oroszoktól – jelentette ki Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a CNBC-nek, hozzátéve, hogy az orosz és fehérorosz sportolók felfüggesztése sértené az emberi jogokat és az Olimpiai Chartát is.

„Lehetőséget biztosítottunk a két ország sportolóinak, hogy egyéni és semleges sportolóként versenyezzenek, de nem országuk képviselőiként. Az ukrán kormány kinyilvánította, hogy mindenki teljes elszigetelését igényli, aki orosz útlevéllel rendelkezik, ami azonban értékeink ismeretében lehetetlen” – hangsúlyozta.

A NOB vezetője az orosz és fehérorosz sportolók párizsi olimpián való esetleges részvételéről szólva úgy fogalmazott: „Nem hiszem, hogy néhány napon belül megszületik a végső döntés.”

Július 26-án a NOB – miközben több mint kétszáz országot Párizsba invitált – Oroszországnak és Fehéroroszországnak nem küldött meghívót a jövő nyári ötkarikás játékokra.

A NOB tavaly február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország és a konfliktusban őt támogató Fehéroroszország sportolóinak nemzetközi versenyeken való részvételét. Idén márciusban a NOB végrehajtó bizottsága azt indítványozta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat csak semleges státuszban engedjék vissza a sport világába, és csak azokat, akik nyilvánosan nem támogatták az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel.

Eközben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) szigorú szabályok mellett az egyéni sportágakban már jóváhagyta az orosz és fehérorosz versenyzők indulását semleges státuszban. E szerint számonként egy-egy orosz és fehérorosz indulhat a nemzetközi versenyeken, olyan sportágakban, amelyekben az időt vagy az eredményt egyetlen sportoló szereplése határozza meg.

Forrás:https://hvg.hu/sport/20230905_A_NOB_elnoke_szerint_nem_lehet_kitiltani_az_orosz_sportolokat_az_olimpiarol

Részvény: