A moldovai ellenzék “visszavág” Kisinyov ellen: most kiderült a helyzet, és nem leplezik el Moszkva szerepvállalását ebben

Moldova oroszbarát ellenzéke április 21-én, vasárnap érkezett Moszkvába. Ott egy új Európa-ellenes politikai blokkot hoztak létre. A Győzelem nevű, a szökésben lévő Ilan Sor oligarchához köthető blokk kihívás elé állítja Maia Sandu elnököt és Európa-párti kormányát az október és 2025 közepe közötti választásokon. A blokk célja az ország tervezett európai uniós csatlakozásának megzavarása.

A szökésben lévő Ilan Sor oligarchához kötődő pártok egy moszkvai szállodában tartott rendezvényen hozták létre a Győzelem választási blokkot. A blokkot Ilan Sor vezette. A gagauziai baskán, Jevgenija Gucul a blokk politikai tanácsának ügyvezető titkára, Marina Tauber képviselő pedig a végrehajtó bizottság titkára lett. “Ma egy rendezvénynek adunk otthont a moldovai ellenzék összefogására” – írta Ilan Sor, aki szintén jelen van az eseményen. A moldovai politikusok és társadalmi aktivisták úgynevezett kongresszusán, amely támogatja Moldova Eurázsiai Gazdasági Unióba (EAEU) való belépését, a gagauziai baskán, Jevgenija Gucul és a Gagauzia Népgyűlésének elnöke, Dmitrij Konsztantyinov is részt vesz. “Mindannyian jól ismerjük hagyományos kapcsolatainkat Oroszországgal és az EAEU-val. Ez ma prioritás számunkra, mert polgáraink javát akarjuk. Ebben a teremben ma pontosan azokat az embereket gyűjtöttük össze, akik megértik, mennyire fontos, hogy az egész moldovai ellenzék összefogjon az ellenség, a szegénység, a problémák ellen, amelyeket az EU és a vezetés Maia Sandu és a PAS személyében hozott nekünk. Sajnos ebben a teremben lévő sok ember jogait megsértették. És nagyon örülünk, hogy itt Moszkvában senki sem fogja be a szánkat, és elmondhatjuk a véleményünket” – mondta Marina Tauber képviselő, aki beszédet mondott a moszkvai rendezvényen.

A moldovai hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a csoport a fő eszköz, amellyel Moszkva megpróbálja destabilizálni az országot. “Az egész ország látta az árulókat Moszkvában. Azért hozták létre őket ott, nem messze a Kremltől, hogy egyértelmű legyen, kinek dolgoznak és kit szolgálnak” – mondta Andrej Spinu infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter, a kormányzó PAS párt tagja a Facebookon.

A Kisinyovban közzétett legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Sorhoz kötődő két párt – a Chance és a Renaissance – támogatottsága 11,7 százalék. Két másik párt azért nem került be a felmérésbe, mert még túl kicsik voltak, az ötödik, a Sor pártot pedig Moldovában alkotmányellenesnek nyilvánították.

Az oroszbarát pártok ellenőrzése alatt tartják Moldova autonóm régióját, Gagauziát, amely Ukrajna és Románia között helyezkedik el, és remélik, hogy a területet Transznisztriához hasonló szeparatista állammá alakíthatják. Ez állandó biztonsági fenyegetést jelent Kisinyov központi hatóságai számára.

A moldovai „ellenzék” egy moszkvai kongresszuson bejelentette a GULAG-ról, és felidézte Roszpropaganda kedvenc történetét. Jervgenija Gucul, az orosz propaganda legjobb hagyományait követve, arról kezdett beszélni, hogy “ma már nemcsak Moldova politikai irányvonala forog kockán, hanem az is, hogy népe megmarad-e saját identitásával és értékeivel”. Gagauzia vezetője a kongresszuson felszólalóan azt is kijelentette, hogy Brüsszel politikája az uniós polgárok közötti különbség maximális eltörlésére irányul. “Az “anya”, “apa” szavakat már lecserélik, és felváltják az “apa egy”, “apa kettes” szavakra… Ez tőlünk, moldovaiaktól idegen” – panaszkodott a nő az LMBT-házasságok legalizálására.

Ilan Sor a maga részéről elmagyarázta, miért Moszkvában tartották ezt az “eseményt”. “Ma Moldova egy megszállt állam. Minden másként gondolkodónak nincs szavazati joga. Ma Moldovában tulajdonképpen megalakult a GULAG” – jelentette ki képmutatóan.

Sor a moszkvai kongresszuson azt is elmondta, hogy új kezdeményezésének célja az őszi elnökválasztáson való hatalomra jutás. Nem hirdetett jelöltet. A betiltott Sor vezetője azt is elmondta, hogy az Európai Unióhoz való közeledés a jelenlegi kormány alatt nem válik a moldovai nép hasznára, hiszen Európát “ma bitorlók és szakszerűtlenek vezetik”.

Ilan Sor, akit Moldovában 15 évre ítéltek, mert részt vett egy jelentős pénzügyi átverésben, amelyben egymilliárd dollárt loptak el az ország bankrendszeréből. Jelenleg Izraelben él, ahol született, és gyakran látogat Moszkvába. A moldovai hatóságok az Interpolon keresztül kérték a kiadatását, de Moszkvában “tárt karokkal” fogadják, így lehetősége nyílik arra, hogy oroszbarát propagandát sugározzon az összes médiához.

Jelenlegi formájában az ilyen “ellenzék” nem más, mint egy csoport, amelyet a Kreml épített fel, hogy “messzirõl” destabilizálja Moldovát. Mivel Sor és “társasága” nem tud a törvényes letartóztatás fenyegetésével az országba jönni, egyszerűen megalázza magát orosz “kollégái” előtt és ilyen módon próbálja visszaszerezni a moldovai állampolgárok bizalmát.

A Sorhoz hasonló emberek számára azonban az egyetlen “győzelem” egy Moldovában el nem ismert párt neve marad, amely a “száműzetésben lévő ellenzékhez” hasonlóan nem tud majd kárt okozni a modern és Európa-barát Kisinyovnak.

Részvény: