A magyar vétót megkerülve szervezett a NATO-főtitkár külügyminiszteri találkozót Ukrajnával

Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő kedden délután a Facebookon reagált azokra a sajtóértesülésekre, miszerint Dmitro Kuleba a magyar kormány ellenállása miatt csak egy vacsora keretében tud találkozni a NATO külügyminisztereivel.

A posztban emlékeztetett, Magyarország 2017 óta blokkolja, hogy Ukrajna és a NATO képviselői nagyköveti szint felett találkozzanak egymással, így hivatalosan ebben a formában ezúttal sem ülhettek volna össze a külügyminiszterek.

A magyar vétó formális leküzdése érdekében ugyanakkor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár külön találkozót szervez a tagországok külügyminiszterei és Kuleba számára Bukarestben.

Nikolenko szerint ez egy teljes értékű miniszteri találkozó, de nem az Ukrajna-NATO meeting égisze alatt fut. Mint írta, a NATO-tagországok és Ukrajna védelmi minisztere korábban ugyanilyen formában tudtak tárgyalóasztalhoz ülni.

Kedden az főként az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekről és az energetikai infrastruktúra helyreállításáról lesz majd szó a külügyminiszteri összejövetelen.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/29/orosz-ukran-haboru-november-29-elo-kozvetites/#a-magyar-vetot-megkerulve-szervezett-a-nato-fotitkar-kulugyminiszteri-talalkozot-ukrajnaval

Részvény: