A Kremltől származnak a magyar kormány követelései? – kérdezték Szijjártótól egy EU-s tanácskozáson

Hétfőn európai uniós külügyi tanácsülést tartottak Luxemburgban, amelyen arról volt szó, hogy az EU a következő négy évben húszmilliárd euróval támogathatná a fegyverszállítást, illetve kiképző missziót telepíthetnének az országba.

Szijjártó Péter elégedetlenségének hangot adva be is számolt az ülésről, ám arról nem, hogy mit mondott neki litván kollégája. A Politico két diplomatára hivatkozva ugyanis azt írta, hogy Gabrelius Landsbergis litván külügyminiszter megkérdezte a magyar tárcavezetőt, hogy

Budapest Európai Unióval szembeni követelései a magyar kormánytól származnak vagy a Kremltől?

A beszámoló szerint Szijjártó azt válaszolta, hogy Magyarország senkitől nem fogad el parancsokat. Ez egyébként összhangban van a külügyminiszter 1956-os ünnepnappal kapcsolatos üzenetével, miszerint „Mi, magyarok, soha nem táncolunk úgy, ahogy mások fütyülnek”.

A Politico cikke kitért arra is, hogy Orbán Viktor az ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy Moszkva tragédia volt, Brüsszel viszont csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült, de ha Brüsszel fütyül, akkor úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, és ha nem akarunk, akkor nem táncolunk.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/24/kreml-parancs-koveteles-magyar-kormany-szijjarto-litvan-kulugyminiszter/

Részvény: