A Kreml propagandájának “készséges papagája” a magyar kormány az Európai Bizottság alelnöke szerint

Az orosz propaganda veszélyeire figyelmeztetett Vera Jourová alelnök, aki szerint van két ország – Magyarország és Szlovákia –, ahol az orosz narratívát nem parlamenten kívüli erők, vagy ellenzéki pártok, hanem maga a kormány terjeszti.

„Oroszország a propaganda mestere. Minden országra van stratégiájuk” – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Politicónak adott interjújában. Aggódik miatt, hogy Németországban a szélsőséges AfD veszi át az orosz narratívát, mert

ha Németország hátat fordít Ukrajnának és az Európai Uniónak, akkor nagy bajban leszünk”.

Ami az orosz propagandát illeti, az alelnök arra figyelmeztetett, hogy az már a legtöbb uniós országban, sőt egyes kormányokban is talált “készséges papagájokat” – itt konkrétan Magyarországot és Szlovákiát említette. Úgy fogalmazott:

a Kreml közvetlenül nem tudja befolyásolni az európai emberek elméjét és szívét, ezért hazai megbízottakra van szükségük.”

Jourová szerint a legtöbb országban az orosz narratívákat a parlamenteken kívüli csoportok, esetleg ellenzéki pártok terjesztik. De „van két olyan ország, ahol az orosz narratívákat a kormányoktól halljuk. Ez pedig Magyarország és Szlovákia”.

Jourová az orosz dezinformációs kampányokról szóló adatokkal és a médiaszabadságot elősegítő új uniós jogszabállyal „demokrácia körútra” indul, hogy összehangolt fellépést sürgessen. Először Finnországba, majd Olaszországba látogat.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240228_A_Kreml_propagandajanak_keszseges_papagaja_a_magyar_kormany_az_Europai_Bizottsag_alelnoke_szerint

Részvény: