A Kreml Orbánnak üzent: Oroszország nem jelent veszélyt azokra, akik nem ellenségesek vele

Dmitrij Peszkov szerint alaptalanok Orbán félelmei, amikor egy esetleges magyar–orosz közös határtól tart.

Oroszország nem jelent veszélyt azokra az államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Messze nem mindenben értünk egyet Orbán úrral, Oroszország nem jelent semmilyen veszélyt – ellentétben azzal, amit most irigylésre méltó állandósággal ismételgetnek az Európai Unióban – egyetlen olyan államra sem, amely nem ellenséges Oroszországgal szemben, amely nem próbál meg ellen-Oroszországgá válni, tehát az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok

– mondta Peszkov a magyar kormányfőnek azt a kijelentését kommentálva, miszerint Magyarország nem szeretne közös határt Oroszországgal.

Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország „a maga és gyermekei számára” igyekszik biztonságot nyújtani.

Orbán Viktor a keddi V4-csúcsot követően közölte: Magyarország szempontjából különleges tényező, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltból ezzel rossz tapasztalatai vannak. „A magyar nemzetbiztonság egyik legfontosabb alapvetése az, hogy tőlünk keletre legyen egy olyan entitás, amely Oroszország és Magyarország között helyezkedik el. Ukrajnát tehát magyar nemzeti érdekek miatt is segítjük” – fogalmazott a kormányfő.

Kedden találkoztak a visegrádi országok miniszterelnökei a prágai Liechtenstein-palotában, ahol Robert Fico szlovák államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem részesült baráti fogadtatásban. Ficót kifütyülte a helyszínen várakozó tömeg, emellett több transzparensen is ócsárolták a két vezetőt.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240228_Kreml_Oroszorszag_Orban_Viktor_Dmitrij_Peszkov_Magyarorszag_hatar_V4csucs

Részvény: