A kínai vállalatok miatt blokkolná Magyarország az 13. uniós szankciós csomagot

Ezúttal a kínaiak miatt blokkolja Magyarország az Európai Unió aktuális szankciós csomagját az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal szemben, értesült a Financial Times.

Telex szemléje szerint a 13. szankciós pakk a háború közelgő második évfordulóján kiegészítené az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot, illetve az orosz eszközökből származó profit befagyasztását.

Szerdán tanácskozást tartottak a tagországok uniós nagykövetei, és Magyarország volt ismét az egyetlen, ami nemet mondott a szankciókra. Az új csomag 200 olyan személyt célzott volna Oroszországból, Kínából és más országokból, akik segítik Moszkva offenzíváját.

A magyarok a kínai vállalatok miatt nem értettek egyet

– mondta egy nevét nem vállaló tisztviselő a lapnak.

A párbeszéd folytatódik, a jövő héten már miniszteri szintű találkozó lesz, a remények szerint jövő szerdára elfogadhatják a csomagot. A cél, hogy az orosz invázió február 24-i évfordulójára döntés szülessen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már egy korábbi szankciós tervnél arról beszélt, hogy ha az EU kínai vállalatok ellen vezetne be büntetőintézkedéseket, az „biztosan elmérgesítené, sőt talán még el is lehetetlenítené” a kapcsolatot az országgal, és egyfajta negatív spirál alakulhatna ki a válaszreakciókból, emlékeztet a Telex.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/02/15/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-6/#a-kinai-vallalatok-miatt-blokkolna-magyarorszag-az-13-unios-szankcios-csomagot

Részvény: