A kínai rendőrség tagjai is járőrözhetnek Magyarországon

Egy február közepén megkötött kétoldalú megállapodás keretében a kínai rendőrség tagjai is járőrözhet Magyarországon. Sok jel azonban arra utal, hogy ezzel saját állampolgáraik megfigyelését terjesztenék ki.

Az európai közvélemény számára szinte észrevétlenül kötött megállapodást Pekinggel Magyarország még február közepén. Ekkor ugyanis Kína közbiztonsági minisztere, Vang Hsziao-hsziang ORbán Viktorral találkozott Budapesten.

A találkozó során a kínai fél arról beszélt, reméli, hogy elmélyítheti a két ország a kapcsolatait a bűnüldözés és a biztonság területén is, túlmutatva az ‘Egy övezet, egy út’ projekten. A megállapodás részleteiről azonban semmit nem tudni.

A német Welt cikke ugyanakkor arra mutat rá, hogy a megállapodás ahhoz lehet hasonló, melyet Kína Szerbiával kötött meg. Ott a kínai rendőrség már hivatalosan is engedélyt kapott arra, hogy a kínai turisták által kedvelt területeken járőrözzenek, ellenőrzés céljából.

A kritikusok pedig attól tartanak, hogy Magyarországon is ilyen ellenőrzésekre kerülhet sor a jövőben.

A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben fedte fel, hogy Kína illegális rendőrörsök nemzetközi hálózatát működteti azzal a céllal, hogy a világszerte a kínai állampolgárok után kémkedjen, ellenőrizze őket, adott esetben pedig visszavigye őket Kínába.

A Belügyminisztérium is megszólalt

A Telex megkeresésére a Belügyminisztérium (BM) azt nyilatkozta, hogy a jövőben a két ország rendőrei közösen láthatnak el járőrszolgálatot, a megállapodás célja szerint „a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával” – írja az Index.

Nem először fordul elő hasonló együttműködés, korábban Horvátországgal is kötött hasonló megállapodást a magyar kormány, továbbá az osztrák rendőrök és láttak már el a magyarokkal közös szolgálatot a Balatonnál – tette hozzá a tárca. Kiemelték, hogy az érintett városokat, részt vevő rendőrök létszámát, valamint a turisztikai csúcsidőszakokat és helyszíneket és a végrehajtó szervek alakítják majd ki, figyelembe véve a szolgálatszervezési szempontokat.

Szaporodnak a jelek, ki lesz a Karmelita következő nagy vendége

Egyre biztosabb, hogy Hszi Csin-ping, Kína elnöke Magyarországra látogat, mert nemrégiben Budapesten járt a Kínai Népköztársaság közbiztonsági minisztere, aki a kínai elnök idei útját készíthette elő.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/kinai-rendorseg-magyarorszag-belugyminiszterium-egy-ovezet-egy-ut.786366.html

Részvény: