A Kijev elleni támadás következményei: 31 rakéta, 13 áldozat

Március 21-én éjjel Ukrajnát újabb rakétatámadás érte Oroszországból, amely hatalmas rakétatámadást hajtott végre az ország két legnagyobb városa ellen – Harkov és Kijev. Nemcsak az ország keleti konfliktusövezetében, hanem a fővárosban is robbanások hallatszottak. Emlékeztette a világot, hogy a kelet-ukrajnai háború folytatódik. A légvédelmi erők mintegy háromtucatnyi rakétát, köztük ballisztikus rakétát lőttek le a város felett, de több tucat civil megsérült.

Vitalij Klicsko Kijev polgármestere és a kijevi város katonai adminisztrációja azonnal reagált a tragikus eseményekre, tájékoztatva a lakosságot a jelenlegi helyzetről. A légiriadót hajnali 3 óra 21 perckor adták ki, amikor orosz Tu-95 bombázókat észleltek felszállás közben, és valószínűleg cirkálórakétákat indítottak el. Hamarosan, 5:00-kor robbanások sorozata hallatszott Kijevben.

Több tucat civil megsérült a Kijev elleni támadás következtében. A Sevcsenkovszkij kerületben hatan, a Szvjatosinszkij kerületben négyen sérültek meg. A Podolszkij kerületben törmelékek hullottak egy nem lakó területre. Egy transzformátor alállomás gyulladt ki, ahol 200 négyzetméteren sikerült eloltani a tüzet. Egy lakóépület tetejére hullott rakétatörmelékről, majd tűzről szóló információt nem erősítették meg. Tűz ütött ki egy nem lakáscélú kétszintes épület tetején is, a tüzet már eloltották.

A Sevcsenkovszkij kerületben egy lezuhant rakéta törmeléke egy többszintes lakóházra zuhant, a robbanáshullám betörte az ablakokat, a lakásban tűz keletkezett. A sokemeletes épület lakóit evakuálták. Egy három járműben keletkezett tüzet is eloltották. Emellett egy óvoda és lakóépületek közötti lakóterületre is hullott törmelék, negatív következmények nélkül. A robbanáshullám megrongálta egy társasház ablakainak üvegezését, egy magánlakásban pedig tűz keletkezett.

A Szvjatosinszkij kerületben egy kilencemeletes lakóépület megrongálódott a 4. emeletre hulló törmelék miatt. A robbanás betörte az ablakokat.

Oroszország több mint két éve szisztematikusan támadja nagy hatótávolságú rakétákkal a sűrűn lakott ukrán városokat. E támadások áldozatai túlnyomórészt civilek, ami az orosz rezsim könyörtelenségét és a humanitárius normák iránti közömbösségét mutatja.

A március 20-i Harkov elleni támadás újabb példája volt ennek a brutalitásnak. Legalább öt civil meghalt. Ez nem az első támadás a város ellen 2024-ben, ami az orosz rezsim szisztematikus nyomásgyakorlási stratégiájára utal.

A civilek biztonságával kapcsolatos elvárások Ukrajnában elsősorban a légvédelem hatékonyságával kapcsolatosak. A légvédelmi erők hősies fellépésének köszönhetően 31 ellenséges rakétát lőttek le Kijev felett. De tíz ember megsérült a törmelékektől, a lakóépületek leromboltak. Ilyenek az agresszió következményeinek szomorú bizonyítékai.

Ukrajnának növelnie kell a légvédelmi rendszerek és a lőszerek számát. Az ország polgári lakosságának biztonsága csak így biztosítható. Hatékony védelem nélkül Ukrajna továbbra is sebezhető az orosz agresszióval szemben, amely veszélyt jelent a stabilitásra és a békére nemcsak a régióban, hanem az egész világon.

Részvény: