A kicsinek is örülni kell: folytatja az óvatos békülést az USA és Kína

Távolról sem lehet nagy összeborulásról beszélni, de így is komoly eredmények tekinti az Egyesült Államok kormánya, hogy fontos kétoldalú kérdésekről tartottak egyeztetést a napokban Kínával. Mint arról Gina M. Raimondo kereskedelmi miniszter beszámolt, az USA törekszik az együttműködésekre, egyes területeken azonban semmilyen szinten nem enged.

Hasznos, és nyílt tárgyalásokat tartott az Egyesült Államok és Kína, miután előbbi kereskedelmi minisztere rövid időn belül újabb kormánytagként hivatalos látogatást tett Pekingben. Ahogy arról Gina M. Raimondo újságíróknak beszámolt, az USA kormányzata szerint rengeteg területen vannak még további kiaknázatlan kereskedelmi lehetőségek Kínával, ehhez azonban transzparencia kell mindkét fél részéről.

Raimondo szerint őszintén beszélt a kínai féllel, és

„egyáltalán nem finomkodott,”

miközben újságíróknak hangsúlyozta, önmagában már az is nagy eredmény, hogy öt év után ismét ellátogatott amerikai kereskedelmi miniszter az ázsiai országba.

Abban látszólag teljes az egyetértés az USA-ban a kormányzó demokraták és a republikánusok között, hogy valamilyen gátat szabjanak Kína kereskedelmi terjeszkedésének. Még Donald Trump republikánus elnök regnálása idején indítottak kereskedelmi háborút, kifogásolva az ázsiai ország jelentős külkereskedelmi többletét az Egyesült Államokkal szembeni mérlegben. A demokraták kifejezetten a technológiai szektorban igyekeznek megtartani piaci előnyüket, korlátozva Kína hozzáférését a legújabb és legfejlettebb, adott esetben hadászati célokra is használható technológiákhoz.

Raimondo, ezúttal is kiemelte, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben az USA továbbra sem köt kompromisszumokat, és elvárja, hogy Kína részéről javuljon a transzparencia, ami távolról sem adott. Ez a kijelentése azért sem meglepő, mert éppen az ő email fiókját törték fel, vélhetően kínai hackerek Anthony Blinken külügyminiszter júniusi pekingi látogatását megelőzően.

Jelenleg nagyjából 70 ezer amerikai cég aktív Kínában, az ázsiai fél szerint ezek 90 százaléka profitábilis, ugyanakkor a nehezen átlátható kínai szabályozói lépések miatt visszaesett az USA-központú vállalatok érdeklődése Kína iránt.

A Pekinget és Sanghajt célzó útja során Raimondo látogatást tett a New York University kampuszán, és megnézte a helyi Disneylandet is. Egyben azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok által bevezetett exportkorlátozások feloldásáról nem volt szó, legfeljebb az egyes tilalmak gyakorlati kérdéseinek tisztázása volt a kínai vezetőkkel tartott tárgyalások napirendjén.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230830_A_kicsinek_is_orulni_kell_folytatja_az_ovatos_bekulest_az_USA_es_Kina

Részvény: