A kibersport nem kívül esik a politikán: “Jövőjátékok”, mint a fiatalok körében folytatott propaganda eszköze

Oroszország rendszeresen használja a sportot és a művészetet politikai céljaira, és itt az eSport sem kivétel. Az orosz hatóságok a kibersport rendezvények szervezésével nemcsak a nemzetközi elszigetelődés hiányát kívánják demonstrálni a világközösség felé, hanem külföldi résztvevőket is bevonni az orosz biztonsági erőkkel való együttműködésre, valamint bevonni őket az ukrajnai konfliktusba.

A tervek szerint február 21-én, Ukrajna területére való invázió évfordulójának előestéjén “Jövőjátékok” néven rendezvény nyílik Kazanyban. A szervezők azt állítják, hogy ez egy jelentős sportesemény, amely ötvözi a sportot, a tudományt és a technológiát, ötvözi a klasszikus és a digitális sportot. Körülbelül 2000 sportoló részvételére számítanak 100 országból.

A február 21-től március 3-ig tartó “Jövőjátékok” időpontjának megválasztása különösen fontos az orosz propaganda számára, tekintettel arra, hogy ezekre a napokra az Ukrajna elleni háború kezdete esik. A külföldi vendégekre való befolyásolás mellett a hatóságok igyekeznek demonstrálni, hogy két év háború után más országokból érkező fiatalok készek Oroszországba látogatni.

Az orosz hatóságok nem csak úgy szerveznek ilyen rendezvényeket. Az Ukrajna elleni háború kezdete óta mintegy 700 ezer ember, főként fiatal szakemberek és tehetségesek hagyták el Oroszországot, ami komoly hiányt okozott a képzett szakemberekből és az ígéretes fiatalokból. Így az orosz hatóságok számára a “Jövőjátékok” egyfajta válogatást jelentenek, amelynek célja, hogy tehetséges és ígéretes külföldi szakembereket vonzanak az együttműködésre.

Az ilyen eseményeken való részvétel fő veszélye azonban nemcsak a szellemi tulajdon területén rejlik, hanem abban is, hogy Oroszország az e-sportolókat és a tudományos szakembereket kívánja felhasználni az Ukrajna elleni háborúban. Dmitrij Smith, az oroszországi számítógépes sportok szövetségének vezetője például az UAV-vezérlésére szolgáló egységek megalakítását szorgalmazta, ami Oroszország azon célkitűzéseiről szól, hogy e-sportolókat küldjenek a frontra.

A csúcstechnológiával foglalkozó szakembereknek felajánlják, hogy részt vegyenek olyan technológiák fejlesztésében, amelyek segítenek Oroszországnak több embert megölni, ami szintén nem jár bizonyos kockázatokkal. Annak ellenére, hogy az ilyen eseményeken való részvétel veszélyes lehet, egyes csapatok az oroszországi politikai helyzet miatt már megtagadták a részvételt a “Jövőjátékokban”.

Például a Nouns csapata január 26-án, a Nigma Galaxy csapata pedig február 12-én jelentette be kilépését. A Nouns ügyvezető igazgatója, Peter “ppd” Dager a Richard Lewis podcastjában kommentálta a csapat döntését, hogy kilép a Jóvőjátékok-ból, és kijelentette, hogy “semmilyen lehetőség nincs arra, hogy magam elmentem volna erre a versenyre”.

Így az oroszországi ilyen események bojkottja továbbra is fontos lépés a résztvevők személyes biztonsága érdekében, mivel az orosz hatóságok igyekeznek minél több embert bevonni politikai játszmáikba, köztük külföldieket is.

Részvény: