A holtpont után megint drágulni kezdtek a lakások

Nyugat-Magyarországon 8 százalékosra dagadt az éves áremelkedés, de januárhoz képest is drágultak az ingatlanok.

Kimozdultak a holtpontról a lakásárak februárban az ingatlan.com lakásárindexe szerint: az év második hónapjában 2,6 százalékos éves drágulást mutat, havi szinten pedig 1,5 százalékos volt az áremelkedés.

Az éves drágulási ütem alapján a nyugat-magyarországi régióban volt a legnagyobb mértékű az emelkedés, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében ugyanis átlagosan 8,1 százalékkal nőttek az árak tavaly februárhoz képest. Budapesten az országos árindexhez hasonlóan 2,6 százalékos volt az éves áremelkedés üteme.

A budapesti havi drágulás üteme februárban 0,6 százalékra lassult a januári 1,8 százalékról. Januárhoz viszonyítva az észak-magyarországi régióban volt a legjelentősebb az áremelkedés, elérte a 4 százalékot. Ez azonban nem kiugró drágulás, hanem korrekció, mert a lakásárak most ugyanott vannak, ahol tavaly márciusban.

Idén lassú és enyhe áremelkedésre számítunk a lakáspiacon, a jelentős és robbanásszerű drágulás egyelőre kizárt, de lehetnek lokációk, térségek, ahol az országos átlagnál nagyobb növekedés lesz mind az árakban, mind pedig az adásvételekben. Összességében a lakáspiaci forgalomban várható komolyabb, 20-25 százalékos bővülés, ami 125-130 ezer adásvételt jelenthet 2024-ben

– idézte a közlemény Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

A lakásárindex adatai mellett az ingatlan.com elemzése a használt lakások legfrissebb, március első hetére jellemző árait is felsorolja. E szerint Budapesten belül kétszeres, a nagyvárosoknál háromszoros különbségek a lakásárakban.

A fővárosban az átlagos négyzetméterár 922 ezer forint. Az V. kerület a legdrágább 1,57 millióval, a második az I., a harmadik pedig a II. kerület 1,37, illetve 1,27 milliós összeggel. A legolcsóbb városrész a XXI. kerület a maga 695 ezer forintos árával. Utána következik XX. és a XXIII. kerület 696 ezer és 720 ezer forinttal.

A megyeszékhelyek piacán továbbra is Debrecen, Veszprém és Győr vezeti a toplistát, sorrendben 785 ezer, 766 ezer és 750 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Szegeden, Székesfehérváron, Kecskeméten, Tatabányán és Szolnokon 453-713 ezer forint a jellemző. A legolcsóbb megyeszékhelyeken közel harmad akkora árakkal találkozhatnak a vevők, mint a legdrágábbakban. Ezek közé tartozik Salgótarján, Miskolc és Békéscsaba, ahol március elején 277-425 ezer forintért kínálták a tulajdonosok a használt lakások négyzetméterét.

Forrás:https://hvg.hu/ingatlan/20240311_lakas-arak-dragulas

Részvény: