A hadifoglyok kérdése a háború alatt: a Kreml hazugságai és Ukrajna emberisége

         Az ukrán fegyveres erők minden körülmény és esemény mellett megpróbálják betartani a Genfi Egyezményt. Bár Ukrajnának meg kell küzdenie a megszállók, idegengyűlölő és helyenként erkölcstelen erőszaktevők orosz hadseregével, az ukrán fél katonái megteszik az emberi hivatás kötelező dolgait: kimentik és fogságba juttatják a súlyosan megsebesült oroszokat.

         Annak érdekében, hogy az orosz fegyveres erők katonái esélyt kapjanak az új életre, létrehozták az „Élni akarok” ukrán állami projektet, amelynek célja, hogy segítse az orosz hadsereg katonáit biztonságosan megadni magát az ukrán fegyveres erőknek. 2022 végéig több mint 1 200 000 ember használta, többségük az Oroszország területén.

         „…Oroszlánrészük az Oroszország területén tartózkodó emberek. Ezek még nem közvetlen felhívások, hanem olyan emberekről van szó, akik saját maguknak vagy hozzátartozóiknak tanulmányozzák az életmentés lehetőségét Putyin megszállóinak Ukrajna elleni véres és igazságtalan háborújában” – mondta Andrej Juszov, az Ukrajnai Hírszerző Hivatal (GUR) sajtószolgálatának képviselője.

         “Az eredmények megvannak, és jelentősek, amelyek mind az egyes egységekre, amelyek megadják magukat, és az egész egységekre vonatkoznak, és ezek nem csak katonák, hanem tisztek is. Bár a legaktívabbak természetesen mozgósítottok. Olyan emberekről van szó, akik egyáltalán nem értik, mit kell tenniük az ukrajnai háborúban, és miért vannak itt” – mondta a GUR képviselője is.

         Az ukrajnai orosz foglyokat speciális táborokban tartják fogva, amelyeket nemzetközi szervezetek képviselői látogatnak meg. Oroszország nem biztosít hozzáférést az ukrán foglyokhoz. A Genfi Egyezmény értelmében magáról a kolóniáról, ahol orosz hadifoglyokat tartanak az ukrán egyszerű rabokat  telepítették át. A tábor körülményeit a Vöröskereszt képviselői ellenőrzik, akik rendszeresen látogatják. Az egyszerű ukrán foglyokat magáról a kolóniáról telepítették át, ahol orosz foglyokat tartanak, a Genfi Egyezmény értelmében. A tábor körülményeit a Vöröskereszt képviselői ellenőrzik, akik rendszeresen látogatják. Orosz hadifoglyok dolgoznak a telepen. A munkát fizetik, és ebből a pénzből a hadifoglyok vásárolhatnak valamit a helyi boltban – vagy fizethetnek egy telefonbeszélgetést. A hadifoglyok maguk főznek. Háromszori étkezés biztosított számukra. A foglyoknak van egy pihenőszobájuk is, ahol tévét nézhetnek vagy ukrán nyelvű könyveket olvashatnak. A kolónia területén még egy templom is található.

         Ezzel egy időben Moszkalkova, Orosz Föderáció ombudsmanja az ICRC-hez fordult azzal a kéréssel, hogy „intenzívebbé tegye az orosz hadifoglyokkal való munkát” Ukrajnában.

         Moszkva nemzetközi szinten próbálja megvádolni Kijevet a genfi Egyezmények megsértésével, abban a reményben, hogy meggyengíti Ukrajna partnerei támogatását. Jelenleg növekszik és erősödik a nyugati katonai segítségnyújtás, ezért a Kreml ismét megpróbálja használni a „hasznos idiótákat” a nemzetközi szervezetekben, akik készek hangot adni annak a tézisnek, hogy „nem minden olyan egyértelmű” és egyenlőségjelet tenni az áldozat és az agresszor között.

         A kívánt narratíva előmozdítása érdekében Moszkva nem riad vissza a bizonyítékok meghamisításától, különös tekintettel a megkérdőjelezhető videókra. Míg az Oroszország a hadifoglyokkal való helytelen bánásmóddal vádolja Ukrajnát, az oroszok maguk kínozzák és végeznek ki ukrán foglyokat, például: tömeggyilkosságot követtek el Elenovkában. De ez csak egy bizonyíték a tucatnyi nyilvánosságra hozott bizonyíték közül: egy elfogott ukrán kasztrálása, a katonák kamerás bántalmazása. Az ukrán hadifoglyokkal szembeni nem megfelelő bánásmód az orosz-ukrán háború jellemző vonásává vált. És ezt még nem mondták el a nőkről, gyerekekről és általában a nem katonai polgárokról – a megszállási fogságban való sorsuk ismeretlen, és ami a hálózaton keresztül Ukrajnába kerül, arra kényszeríti az embert, hogy visszatartsa a lélegzetét a kegyetlenségtől.

         Ukrajna a XXI századi barbárok ellen harcol, akik többsége háromrészes öltönybe öltözött, és az orosz politika asztalához ül. „Kézikutyáik” naponta több száz ukránt ölnek meg Putyin és társasága illuzórikus ambíciói miatt. Az ICRC-nek azonban pontosan a hadifoglyokkal való bánásmód szempontjából van minden befolyása – és ezt meg kell tenni. Ha egy ilyen ismert nemzetközi szervezet megbotlik az Oroszország előtt, vagy ami még rosszabb, együttműködik egy terrorista országgal, az csak azt jelentheti, hogy Putyin kezdi megnyerni a civilizált világot.

Részvény: