A gabonaegyezményről tárgyal Erdogannal Putyin hétfőn, vasárnap azért még ukrán kikötőt lövetett

Orosz dróntámadás érte vasárnap a Duna partján fekvő Reni kikötőjét, ami fontos szerepet játszik az ukrán gabonaexportban. Hétfőn pedig pont a gabonaegyezményről tárgyal egymással a török és az orosz elnök Szocsiban.

Drónokkal támadták vasárnap az oroszok a gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú ukrán dunai kikötőt az odesszai régió déli részén – jelentette a Reuters ukrán illetékesekre hivatkozva. A támadásban legalább két civil megsérült.

Az ukrán légierő szerint a légvédelem 22-t lelőtt az oroszok által indított összesen 25 darab iráni eredetű Sahed drón közül. Arról nem érkezett jelentés, hogy a kikötőnek pontosan mely részei károsodtak – a támadás okozta tüzet eloltották –, de az ukrán sajtó robbanásokról számolt be a Dunán feljebb, a moldáv-román-ukrán hármas határ közelében fekvő Reniben.

A térség jelentősége az ukrán gabona- és olajosmag-kivitelben az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja óta értékelődött fel, és fontossága csak tovább nőtt, hogy az oroszok kiléptek júliusban a Törökország bábáskodása mellett korábban létrejött fekete-tengeri gabonamegállapodásból.

A támadás egy nappal azelőtt történt, hogy hétfőn tárgyalóasztalhoz ül Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök a fekete-tengeri orosz nyaralóhelyen, Szocsiban, igaz a múlt héten még arról volt szó.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230904_oroszukran_haboru_drontamdas_kikoto_reni_feketetengeti_gabonaegyezmeny_putin_erdogan

Részvény: