A gabonaegyezmény meghosszabbításáról tárgyalhat jövő héten Putyin és Erdogan

A találkozó pontos dátumát egyelőre egyik fél sem árulja el.

Moszkvába utazhat jövő héten Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy Vlagyimir Putyinnal újratárgyalja a Fekete-tengeri gabonaegyezményt – írja török kormányzati forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Erdogan az Indiában rendezett G20 csúcs előtt ejtené útba az orosz fővárost, a lap információi szerint szeptember 8-án kerülhet sor a találkozóra.

A megállapodás, amely július 18-án szűnt meg és amelyet Moszkva nem volt hajlandó meghosszabbítani, lehetővé teszi, hogy Ukrajna a Fekete-tengeren keresztül exportálja a gabonáját, amelyre az orosz invázió kezdete óta nem volt lehetősége. Oroszország arra hivatkozott, hogy akadályokba ütköznek az orosz élelmiszer- és műtrágyaszállítások, amelyek szintén a megállapodás részét képezik, és bár már tavaly októberben is kilépett a megállapodásból, akkor négy nappal később mégis hozzájárult az egyezmény meghosszabbításához.

Szakértők szerint most is valószínű forgatókönyv, hogy a Kreml újabb kedvezményeket próbál elérni a nyugati országok részéről a kilépéssel, az egyezmény meghosszabbítása azonban Moszkva két legnagyobb szövetségesének, Törökországnak és Kínának is érdekében áll, így vélhetően nyomást gyakorolnak majd Putyinra. A török elnök múlt héten, a Krími Platform nevű konferencián – amelyen Novák Katalin is részt vett – az egyezményről azt mondta, fontosnak tartja, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek fokoznák a feszültségeket és felborítanák a Fekete-tenger békéjét.
Bár Erdogan hivatala nem kommentálta a Bloomberg értesülését, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megerősítette, hogy a két elnök hamarosan találkozik egymással, de a pontos dátumot nem árulta el.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230828_A_gabonaegyezmeny_meghosszabbitasarol_targyalhat_jovo_heten_Putyin_es_Erdogan

Részvény: