A főváros szerint porhintés, hogy a kormány engedett volna a vízdíj ügyében

Magához vont egy sor döntést és a finanszírozásról is önkényesen döntene a kormány a főváros szerint az új víziközművekkel kapcsolatos törvényjavaslattal.

A főváros szerint szó sincs arról, hogy engedett volna a kormány a fővárosnak a vízdíjak ügyében – derül ki a Népszava írásából. Az Energiaügyi Minisztérium a napokban ismertette azt a törvénymódosítást, ami alapján a Főváros Vízművek a nem lakossági fogyasztók esetében emelheti a vízdíjat, de a Budapest környéki települések lakosainak kötelező továbbra is olcsón adnia.

A kormány mindezt úgy kommunikálta, hogy engedett a fővárosnak, amely korábban azzal fenyegetett, hogy a rezsicsökkentés miatt csőd szélére került vízművek felmondja az agglomerációs településekkel kötött vízátadási szerződéseit, ám a lapnak Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, a kormány kommunikációja csak porhintés.

A javaslat – amiről csütörtökön szavazott is a Törvényalkotási Bizottság – létrehoz ugyanis egy Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap nevű szervezetet, amely hivatalosan fedezetet nyújtana a víziközmű-fejlesztésekre, és ellentételezést a vízdíj által nem fedezett költségekre a szolgáltatóknak. Az ehhez szükséges forrásokat a cégeknél keletkező indokolt költség feletti többletbevételből töltenék fel. Ezzel azonban több baj is van a főpolgármester-helyettes szerint:

  • nem tudni, hogyan számítják ki az indokolt költségeket,
  • nem tudni, hogyan állapítják meg a vízdijakat,
  • a többletbevételt adóként vonhatják el,
  • nem tudni, mi alapján osztják majd szét a pénzeket.

A lap szerint ezt a kormány is elismerte, V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára csütörtökön azt mondta a szakminiszter határozza majd meg, hogy a jövőben melyik víziközmű-társaságnak mennyit kell befizetnie az alapba, vagy mekkora juttatást kap onnan.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20231117_vizikozmuvek_fovarosi_vizmuvek_rezsicsokkentes_vizdij_fovaros_kormany_budapest

Részvény: