A fideszesek 40 százaléka is további fejeket akar, nincs vége a kegyelmi botránynak 

A többség szerint a kormányfő tudott a volt államfő lemondásához vezető döntésről – derül ki a Publicus Intézet felméréséből. Arra is rákérdeztek, mennyire jó választás az utód, Sulyok Tamás.

Az emberek 80 százaléka inkább felháborítónak tartja, hogy államfői kegyelemben részesülhetett K. Endre, akit azért ítéltek el, mert segített a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjének elkerülni a felelősségre vonást – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készült felméréséből.

kegyelembotrány a Fidesz-KDNP szavazóinak többségét, 62 százalékát is felháborította, míg ugyanez az arány az ellenzékiek körében 97 százalék. A megkérdezettek 76 százalék gondolja, hogy Novák Katalin helyesen tette, hogy lemondott, 18 százalék szerint viszont maradnia kellett volna. Még

a kormánypártok szavazóinak 64 százaléka is egyetért Novák lemondásával, az ellenzékiek körében ez az arány 90 százalék.

Arra a kérdésre, Novák Katalin saját döntése volt-e, hogy távozik, a fideszesek 64 százaléka igennel felelt, szemben az ellenzékiek 21 százalékával. Az emberek kétharmada szerint amúgy Novák valójában nem is a saját döntése alapján kegyelmezett meg K. Endrének. A Publicus adatai szerint

csupán 17 százalék véli úgy, hogy az államfő önállóan hozta meg a botrányos kegyelmi döntést, ez az arány a Fidesz híveinek körében a legmagasabb, 31 százalék.

A válaszolók 60 százaléka szerint elfogadhatatlan, hogy Balog Zoltán volt politikusként, püspökként befolyással lehetett a kegyelmi döntésekre. Arra a kérdésre, hogy vajon Orbán Viktor felelőssé tehető-e a botrányért, a Fidesz szavazónak 12, az ellenzékiek 86 százaléka válaszolt igennel, 

összességében pedig majdnem minden második ember szerint volt szerepe a kormányfőnek a kegyelmi ügyben (49 százalék).

A közvélemény-kutatás adatai szerint az emberek 63 százaléka szerint nincs még lezárva a kegyelmi ügy, és úgy gondolják, szükséges lenne további felelősöket megnevezni. Még a fideszesek 40 százaléka is így nyilatkozott. 

A Publicus a Népszava számára azt is mérte, hogy az emberek milyen választásnak tartják Sulyok Tamást az államfői posztra. Jelentős volt a nem tudja/nem válaszolók aránya, 38 százalék, de Novák utódjának megítélése egyelőre inkább negatív:  

29 százalék szerint Sulyok jó vagy inkább jó választás, míg 33 százalék mondja azt, hogy nem vagy inkább nem jó választás.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240311_publicus-kegyelembotrany-novak-sulyok

Részvény: