A Fidesz-frakció és Szijjártó Péter szerint sincs itt semmi látnivaló a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatban

A külügyminiszter szerint a török parlament csak most jutott el oda, ahol a magyar Országgyűlés már hosszú hónapok óta van.

Nem változtatott semmit a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet – jelentette ki Szijjártó Péter kedden New Yorkban. A külügyminiszter szerint a török parlament csak most jutott el oda, ahol a magyar Országgyűlés már hosszú hónapok óta van.

A minisztérium által kiadott közleményben az is benne van, hogy Szijjártó a nap folyamán beszélt török kollégájával, Hakan Fidannal, aki tájékoztatta, hogy Ankarában is a törvényhozás elé terjesztették a svéd NATO-tagság ratifikációját.

Bár meglehetősen érdekessé teszi az eddig közelinek kommunikált török–magyar viszonyt az a tény, hogy a török diplomáciai testület vezetője egy nappal azt követően tájékoztatta csak Erdogan elnök döntéséről Szijjártó Pétert, hogy azt megírta a sajtó.

„A mi helyzetünkön ez nem változtat semmit. Magyarország parlamentje egy szuverén ország szuverén parlamentje, tehát szuverén döntést fog hozni ebben a kérdésben” – mondta Szijjártó Péter, ami egybecseng a Fidesz-frakciónak lapunk kérdésére adott válaszával, miszerint „nincs változás a kormánypártok álláspontjában, a magyar parlament szuverén, a saját menetrendje szerint halad”.

Az Országgyűlés Sajtóirodája korábban az atv kérdésére azt a választ adta, hogy a „Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikáció nem szerepel az Országgyűlés soron következő plenáris ülésének napirendi javaslatában. A további ülések napirendi javaslatáról a Házbizottság hivatott dönteni, konszenzus hiányában pedig az Országgyűlés elnöke.”

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231024_NATO_Svedorszag_reakcio_Szijjarto_Torokorszag

Részvény: