A fehérorosz fenyegetést határozatlan időre elhalasztják: Moszkvának „lyukakat kell foltoznia” a hadseregben az ukrán fronton

         Néhány hónappal ezelőtt az orosz megszállók elkezdték kivonni egységeiket Fehéroroszországból. Mostanra a rotáció keretében Oroszország szinte teljes katonai állományát kivonta Fehéroroszországból, ahol kiképzésen és felkészítésen vettek részt. Nem zárható ki azonban, hogy egy idő után ismét reguláris egységeket hoznak Fehéroroszország területére, és a jövőben az országot gyakorlótérként használják egységeik számára, de jelenleg az ukrán határőrök nem rögzítenek ilyen mozgásokat.

         Vlagyimir Zelenszkij Ukrajna elnöke a Legfelsőbb Főparancsnok vezérkari ülésének eredményei alapján kijelentette, hogy jelenleg invázió nem fenyeget az ukrán területet Fehéroroszország irányából. „Figyelembe véve a titkosszolgálati adatokat és a megtett intézkedéseket, az invázió nem fenyeget Fehéroroszországból. Meghallgattam Kirill Budanov, a Hirszerzési Főigazgatóság vezetőjének beszámolóját” – mondta az államfő.

         A NATO viszont nem rögzíti a Wagner PMC zsoldosainak Fehéroroszországba való átadását. „A válasz nem. Eddig nem láttunk Wagneri erők bevetését vagy mozgását Fehéroroszországba. De természetesen szorosan nyomon követjük, mi történik” – mondta a főtitkár.

         Stoltenberg rámutatott, hogy ez a kérdés különösen a szomszédos Litvánia számára fontos. Biztosította, hogy a Szövetség kész megvédeni tagjait minden lehetséges fenyegetéstől.

         A saját biztonságukba vetett nagyobb bizalom érdekében az ukrán védelmi erők 30 páncéltörő aknamezőt telepítettek 5800 aknával a fehérorosz határon. „Megértjük, hogy az északi szomszédainkkal közös államhatárvonalra civil formában sokáig nem lesz szükségünk, hiszen a határ túloldalán nincsenek barátaink. Ezért kitűztük a feladatot: átjárhatatlanná tenni a határsávot az ellenség számára” – idézi szavait az egyesített fegyveres haderejének parancsnoksága.

         „Nincsenek barátaink a határ túloldalán” – tette hozzá.

         Most már egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem érdemes Ukrajna vagy még inkább Lengyelország elleni támadást várni Fehéroroszország oldaláról. A pánik előzményeként ilyen „fenyegetés” létrehozása valószínűleg Moszkva feladata volt, hiszen a sokk „ököl” formálása Fehéroroszország részéről nem az orosz hadsereg kivonulása után kezdődött a kijevi térségből tavaly áprilisban.

         Ami Litvánia biztonságát illeti, mindent a szó szerint kell érteni. Gitanas Nauseda litván elnök elmondta, hogy Fehéroroszország további kihívást jelent a biztonság számára, ezért a NATO-tagországoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a térség biztonságára. A Delfi jelentése szerint Nauseda „Oroszország egyik tartományának” nevezte Fehéroroszországot, és emlékeztetett az ország szerepére Ukrajna orosz inváziójában.

         „Fehéroroszország már nem független ország, hanem Oroszország egyik tartománya” – mondta. Nauseda azt is megjegyezte: „Sajnos térségünkben veszélyes a helyzet. Látja, mi történik körülöttünk, és látjuk, hogy az Orosz Föderáció „lenyelte” Fehéroroszországot. És azt látjuk, hogy Fehéroroszország egy további szál, egy további tényező a regionális biztonság kérdésében. Ezért arra kérjük a NATO-t, legerősebb szövetségesünket, az Egyesült Államokat, hogy következetesen fordítson figyelmet régiónk biztonságára” – mondta a litván elnök.

         Elmondása szerint az orosz taktikai nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítésének terve „végrehajtási szakaszban van”.

         Nauseda korábban a The Timesnak adott interjújában kijelentette, hogy a NATO-nak állandó katonai támaszpontokat kell elhelyeznie az orosz határok közelében. „Amikor Oroszország aktív lépéseket tesz a taktikai nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítése érdekében, végre ki kell jelentenünk, hogy Oroszország–NATO alapdokumentum halott” – mondta Nauseda.

         Az orosz hadsereg katonáinak Fehéroroszországból való kivonulása is azt jelzi, hogy az ellenségeskedés fő színterén, Ukrajnában hiányzik a személyzet. A logisztikával kapcsolatos problémák és az Orosz Föderáció fegyveres erői állásainak az Ukrajna fegyveres erői általi aktív megsemmisítése hiányt okoz a „forró pontok” helyein. Ezért nem titok, hogy a Fehéroroszországban kiképzett orosz katonák Dél-Ukrajnában igazi „pokolba” kerülnek.

         Az új mozgósítási hullámról is sok információ van. A legfontosabb azonban a brit hírszerzés információja: az Orosz Föderáció következő mozgósítási hulláma során képzetlen embereket fogunk látni.

         Glen Grant szerint Oroszország lakossága nagy, de a logisztika nem bírja el a terhelést, ha félmillió embert mozgósítanak egyszerre. Ha a Kreml újabb mozgósítást hajt végre, az orosz hadsereget gyenge harcosokkal látják el. „Az újonnan mozgósított orosz katonák nagyon rosszul képzettek. Ez nem jelenti azt, hogy hiányozna az intelligenciájuk, és ebben rejlik a probléma, mert ha az orosz hadsereg elkezd több középosztálybeli tagot toborozni, akkor soraikban lesznek például sokkal okosabb üzletemberek, akik harcolni fognak jobban, mint az első néhány hullám alkoholistái. De ezek az emberek a döntéshozatal szempontjából is intelligensebbek lesznek, és nem fognak megelégedni azzal, hogy a vezetés ágyútöltelékként használja őket” – mondta Grant.

         Mindenesetre nem kell a közeljövőben számítani semmilyen katonai akcióra Fehéroroszországtól. Az országot Moszkva továbbra is pufferzónaként használja saját hadserege kiképzéséhez.

Részvény: