A dobogóra sem férnek fel a budapesti garázsok árai, pedig van kerület, ahol 30 millió forint az átlag

Két év alatt közel 40 százalékkal nőttek a garázsárak, a kínálat pedig az elmúlt hónapokban ugrott meg nagyon.

Az ingatlanpiac nem pörög mostanában, van viszont egy szegmens, amely épp most lett élénk: az eladásra meghirdetett garázsok kínálata jelentősen bővült, miközben áruk is nagyot nőtt – mutatta be az ingatlan.com.

Egy budapesti garázs átlagos ára 7,2 millió forint, 39 százalékkal több, mint 2021 szeptemberében volt, és 11 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A kínálat 2021 és 2022 ősze között stagnált, azóta viszont nagyjából a duplájára nőtt.

A legdrágább a Vár, ahol az eladó garázsok átlagára meghaladta a 30 millió forintot. Emellett Budán a II. és a XII., Pesten a VI. és a VII. kerületben 10 millió forint fölötti az átlag. A legolcsóbb budapesti garázsokat Kőbányán, Rákospalotán és Pestszentlőrincen lehet megvenni, 4,5-5 millió forintért. A bérleti díj nem változott, az havi 25 ezer forint körül maradt.

Vidéken Győrben és Debrecenben mérték a legnagyobb drágulást, 22, illetve 10 százalékosat (7,9, illetve 7,7 millió forintra, vagyis drágább ott a garázs, mint Budapesten). Érdekes fejlemény az is, ami Szegeden, illetve Székesfehérváron történt: ott az ár alig nőtt – Szegeden 100 ezer forinttan 8,5 millióra, Székesfehérváron pedig maradt 6,7 millió –, de mindez aközben történt, hogy a kínálat triplájára, illetve négyszeresére emelkedett.

A kínálat bővülésében nagy szerepet játszik az, hogy korábban sokan befektetési céllal vettek garázst, hogy azt kiadják, most viszont már inkább állampapírba tették a pénzüket. Eközben viszont a parkolási díjak nőnek, és egyre kevesebb a parkolási lehetőség is, úgyhogy az árak emelkednek – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Sőt, szerinte az elektromos autók terjedése további felértékelődést hozhat, ha az elektromos hálózatra kötött garázsban tankolni olcsóbb lesz, mint a nyilvános töltőállomásokon.

Forrás:https://hvg.hu/ingatlan/20230919_garazs_ingatlan_arak

Részvény: