A cseh miniszterelnök találkozott a szlovák ellenzék vezetőjével

Petr Fiala cseh kormányfő pénteken Prágában fogadta Michal Simeckát, a legerősebb szlovákiai ellenzéki tömörülés, a Progresszív Szlovákia mozgalom elnökét.

Csehország és Szlovákia kapcsolatai nagyon magas szinten vannak

– írta a találkozó után a miniszterelnök az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében.

A találkozóra két nappal azt követően került sor, hogy Prága lemondta a tavaszra tervezett közös cseh-szlovák kormányülést. Petr Fiala a találkozó lemondását a Prága és Pozsony között felmerült „lényeges nézeteltérésekkel” indokolta, amelyek az ukrajnai háborúval, illetve annak okaival kapcsolatosak.

Mindnyájunk közös érdeke, hogy a csehek és a szlovákok együttműködjenek és fejlesszék kölcsönös kapcsolataikat

– kommentálta a szlovákiai ellenzéki vezetővel folytatott megbeszélését Petr Fiala.

Robert Fico szlovák kormányfő szerdai reagálásában leszögezte: a prágai döntés támadás a megszokott, nemzetközi szintet eddig meghaladó cseh-szlovák kapcsolatok ellen, de nem lesz hatással kormánya külpolitikájára.

Szlovákia nem azonos Robert Fico kormányfővel – írta pénteki nyilatkozatában Michal Simecka, majd leszögezte: mostani prágai találkozóján ezt az álláspontot tolmácsolta a cseh kormányfőnek is.

Szlovákiában nagyon sok egyértelműen Európa- és Nyugat-párti ember van, akik megbecsülik partneri kapcsolatainkat, és felelősséggel viszonyulnak mindahhoz, ami a szomszédságunkban történik – beleértve az Ukrajnának nyújtandó segítséget is

– mutatott rá Michal Simecka. Kijelentette: a találkozó megmutatta, hogy külpolitikai kérdésekben nézetazonosság van a részvevők között.

Értem azt a jelzést, amelyet a cseh kormány bocsátott ki irányunkban, ez természetes feladata a legközelebbi barátoknak

– mondta a szlovákiai ellenzék vezetője a cseh kormány döntéséről. Kifejezte reményét, hogy a cseh-szlovák viszony mostani nehéz időszakát mihamarabb sikerül meghaladni.

Forrás:(MTI)

Részvény: