A Covid Eris variánsa egyre jobban fertőz az Egyesült Királyságban

Lehet, hogy sokunk élete visszatért a normális kerékvágásba, de a Covid-megbetegedések száma ismét növekszik. A becslések szerint júliusban kétszázezerrel nőtt az Egyesült Királyságban előforduló esetek száma.

A szakértők szerint az Omicron új törzse, az Eris okolható minden hetedik egyesült királyságbeli Covid-esetért. Persze az emelkedő esetszám további okai közé tartozik a közelmúlt csapadékos időjárása, ami miatt egyre több ember gyűlik össze zárt térben, valamint a vakcinák elleni immunitás is folyamatosan gyengül – írja a Metro.

A kórházi kezelések száma is emelkedett, bár szerencsére az elmúlt két hétben csak kis mértékben csökkent az intenzív osztályra kerülők száma.

A brit közegészségügyi szolgálat (UKHSA) legfrissebb adatai szerint a brit minták 5,4 százaléka volt pozitív, szemben a két héttel korábbi 3,7 százalékkal.

Az Eris tünetei:

torokfájás;
orrfolyás;
eldugult orr;
tüsszögés;
köhögés;
fejfájás;
rekedtes hang;
izomfájdalmak,
megváltozott szaglás.
A hagyományos tünetek mint a légszomj, a szaglás elvesztése és a láz ma már sokkal kevésbé gyakoriak.

Több százezer adag vakcinát vásárolt uniós forrásból az NNK
Európai uniós forrásból 338 112 adag Janssen vakcinát vásárolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ami jelentősen hozzájárult a magyarországi átoltottság növeléséhez.

Mennyire veszélyes Eris?
Szerencsére jelenleg semmi sem utal arra, hogy az Eris rosszabb lenne, mint az Omicron, és jelenleg nem szerepel az aggodalomra okot adó változatok között.

Az Eris május elején érte el az Egyesült Királyságot, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) most felvette – EG.5.1 néven – a megfigyelt változatok listájára. Az eris felelős a megbetegedések 20 százalékáért Ázsiában, 10 százalékáért Európában és 7 százalékáért Észak-Amerikában. Japánban a közelmúltban szintén megugrott a Covid-fertőzések száma.

Már a mindennapi beteggyógyításba is beférkőzött a mesterséges intelligencia
Okos kapszula, bőrgyógyász applikáció, robotsebészet – ezek már most is jelentős változást hoznak a hazai betegellátásban. Az MI terjedése a népbetegségek korai felismerését és az orvoshiányt is enyhítheti.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/cocid-varians-megbetegedes-egyesult-kiralysag.775364.html

Részvény: