A cégek kihívása lesz az infláció, az árfolyamváltozás és a béremelés

Egy friss felmérésből derült ki, hogy az idén már nem az energiaáraktól tartanak a legjobban a cégek.

Már az Országgyűlés elé került a jövő évi adótörvényeket módosító javaslat, ami többek között között új kutatás-fejlesztési támogatást, szigorúbb, de intenzívebb energiahatékonysági és a fejlesztési adókedvezményeket is hozhat. Érkezhetnek továbbá az előre elkészített és kiajánlott áfa bevallás tervezetek, valamint egy új adónem, a globális minimumadó bevezetésére is fel kell készülniük az érintett vállalatoknak – derül ki az EY közleményéből.

Vékási Tamás, a cég adó- és jogi tanácsadással foglalkozó üzletágának vezetője szerint érdemi változásokat hoz az új adóév, amely több lehetőséget is jelent a hazai vállalatok számára.

A javaslatok alapján megnyíló támogatásoknál ugyanakkor a sikeres igényléshez tudatos felkészülésre lesz szükség, hiszen az elbírálási szempontok is érdemben szigorodnak

– tette hozzá a cég konferenciáján.

Az infláció miatt aggódnak leginkább a hazai vállalatok, míg a legkockázatosabb adóterületnek a transzferárazást, a társasági adót és a globális minimumadót tartják.

Az EY Adókonferencia több mint 240 résztvevője körében készített felmérésből kiderült, az idén már nem az energiaáraktól, hanem

 • az inflációtól – 34 százalék;
 • az árfolyamváltozástól – 21 százalék;
 • a béremelésektől – 18 százalék

tartanak leginkább a válaszadók.

A legnagyobb adókockázatot a döntéshozók

 • a transzferárazásban – 33 százalék;
 • a társasági adó és globális minimumadó bevezetésében – 24 százalék;
 • az áfa kezelésében – 21 százalék, látják.

A válaszadók többsége ráadásul arra számít, hogy az új szabályok betartását jövőre még szigorúbban ellenőrzi majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A cégeknek emellett az amerikai-magyar adóegyezmény megszűnésére és a globális minimumadó bevezetésére is fel kell készülniük.

Vékási Tamás szerint ezek a változások nem csak néhány vállalatot érintenek, hanem hatásuk szinte az egész adórendszerre kiterjed.

A javaslatcsomag alapján több ponton módosul tehát

 • a társasági adó;
 • változnak a számviteli szabályok;
 • emelkedik a visszaigényelhető jövedéki adó mértéke;
 • szűkül a munkaerőpiacra lépők után igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény
 • változik a bizalmi vagyonkezelés adóztatása is.

Parlament előtt az adótörvények és a globális minimumadó

Az adótörvények benyújtásakor a Pénzügyminisztérium közölte, nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat. Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a reklámadó felfüggesztésének egy évvel történő meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése. Egyszerűbbé válik a többi között a személyijövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfaszabályok.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/ey-felmeres-adovaltozasok-adoev-cegek.780659.html

Részvény: