A budapesti politikusok abszurditása: hogyan változik szinte napról napra a magyar tisztségviselők véleménye

         Minden európai ország számára váratlan volt Magyarország álláspontja az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban: a Magyarországon keresztüli fegyverszállítás tilalma, az Oroszország elleni szankciók blokkolása, végül – provokatív kijelentések Kárpátalja „magyarul beszélő” lakosságáról, ami nagyon hasonlít a Kreml „oroszul beszélő Donbászról” tett kijelentéseihez.

         Az elmúlt hetekben azonban Budapest fellépésének szembeötlő abszurditása: Szijártó Péter, a magyar külügyminisztérium vezetője megerősítette, hogy Budapest továbbra is blokkolja Kijev részvételét az Ukrajna-NATO Bizottság hivatalos ülésein. A diplomata a kárpátaljai magyar kisebbség jogai kérdésének megoldását jelölte meg indokként.

         „Nincs semmi új vagy furcsa helyzetünkben. Évek óta világossá tettük, hogy amíg Ukrajna vissza nem adja a kárpátaljai magyarság jogait, addig nem egyezünk bele ennek a testületnek az összehívásába. A háború kezdete óta nem vetettük fel ezt a kérdést, és most sem áll szándékunkban. Bízzunk benne, hogy mielőbb megjön a béke, és akkor újra szóba kerülhet ez a kérdés” – írta Szijártó. Kárpátalján, azaz Ukrajna területén a magyarokkal kapcsolatos kérdések felvetése a legnagyobb szürrealizmus, amellyel egy állam szembesülhet, amely ellen a világ legnagyobb országa küzd. Ez a konfliktus éppen az „orosz ajkú lakosság elnyomásáról Ukrajnában” kapcsolatos kijelentésekkel kezdődött.

         Valószínűleg nehéz felmérni, hogy a hatóságok véleményét nem osztó magyar állampolgárok mennyire fáradtak bele a kormány politikájába, amely destabilizálja az európai szomszédokkal való kapcsolatokat.

         A magyar kormány a Kreml barátjaként pozicionálja magát, míg a magyarok többnyire ukránbarátok. Ezt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mondta az Európai Pravdának adott interjújában.

         Karácsony megjegyezte, Magyarországon nagyon hatékony kormányzati propaganda folyik, amely orosz hamisítványokat is terjeszt. Ezért sokan úgy gondolják, hogy Amerika áll minden mögött, ami Ukrajnában történik.

         „Valójában a magyar társadalom nagyon megosztott, és a magyar kormányzati propaganda is erősen befolyásolja. Az Orbán-kormány megpróbálja elképzelni, hogy ő a magyarság egyetlen képviselője, de nem így van. Úgy tűnik, a kormány egyetlen országban sem pontosan olyan, mint az emberek” – mondta Karácsony.

         Budapest főpolgármestere megjegyezte: rossz a magyar kormány retorikája. De amellett, hogy Magyarország ebben a háborúban a rossz oldalon állt, ebből sem kap semmilyen gazdasági vívmányt. Oroszország drágábban adja el neki az energiaforrásokat, mint a világ többi része.

         „Ezért politikailag tévedünk és gazdaságilag vesztesek… Nem akarom alábecsülni, hogy Magyarország oroszbarát nézeteiről vannak vélemények, még ha azok kisebbségben is. És szégyellem magam amiatt, hogy az államom úgy néz ki a világban, mintha Oroszországgal egy oldalon állnánk” – tette hozzá a tisztviselő.

         Ha a magyar kormány nem változtat álláspontján Ukrajnával kapcsolatban, az ország teljes lenézéssel és bizalmatlansággal szembesül az egész EU részéről. Az Unió létezésének zárt ciklusában létező Budapest Európa „ötödik oszlopaként” és az oroszbarát eszmék megismétlőjeként viselkedik.

         Az események további menetét valójában csak kétféleképpen lehet felfogni: elfelejteni Magyarországot mint európai páriát, vagy megváltoztatni a kormány politikáját, és segíteni Ukrajnát a közös ellenség legyőzésében.

         Minél tovább habozik a kormány a végső álláspont megválasztásával, annál nagyobb a szakadék a kölcsönös megértésben az EU és Budapest között, ami csak súlyosbíthatja az európai helyzetet és ronthatja az Ukrajnának nyújtott segélyeket.

Részvény: