A Budapest Airport 80 százalékát venné meg az állam, a felvásárló céget már kitömték ehhez milliárdokkal

A vártnál hamarabb lezárulhat a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport megvásárlása. Az állam a társaság 80 százalékát venné meg, feltehetően 774 forintot fizetne érte, de csak átmenetileg lenne ekkora a tulajdonrésze.

Jó nagy részesedést kebelez be az állam a ferihegyi repteret üzemeltető társaságban, a vártnál hamarabb lezáruló felvásárlás során, de ez nem sokáig fog így maradni – írja a 24.hu. A lap szerint az állam 80 százalékos részesedést venne a Budapest Airport Zrt. anyavállalatában, az Airport Holding Tanácsadó Kft.-ben, a maradék 20 százalék pedig a francia Vinci SA-é lesz.

A lap mindezt az állami felvásárlócég, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által szignózott alapítói határozata alapján írja. A Corvinusban már rendelkezésre is áll a megvásárláshoz szükséges összeg egy része, 328 milliárd forint, amely ázsiós tőkeemeléssel – egy 1000 forint névértékű részvény, amely révén 848,8 millió euró kerül az állam részéről a cég tőketartalékába.

Az állami 80 százalékos részesedés azonban csak átmeneti, a tulajdonosi határozat alapján ugyanis később belép a katari befektető, és az állami tulajdonhányad 51 százalékra olvad, legalábbis ez következtethető ki abból, hogy a reptér tulajdonosai a részvénycsomagot az ügylet előtt három – 51:29:20 százalékos – csomagra darabolta.

A lap szerint a reptérért várhatóan összesen 2,5 milliárd eurót fizethetnek a vevők, a 80 százalékos részesedésért ez alapján 774 milliárd forintot kellene kifizetni.

A Corvinus Zrt.-t mindenestre jó kitömte az állam: a fentihez hasonló ázsiós tökeemelésekkel összesen közel 700 milliárd érkezett tavaly január óta, emellett a cég több vagyonelemet is értékesített, összesen 270 milliárd forint értékben.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240208_budapest_airport_felvasarlas_magyar_allam_nagy_marton_vinci_sa_katariak_corvinus_nemzetkozi_befekteto_zrt

Részvény: