A Black Cube vehetett részt a 2022-es választás civilek elleni lejáratásában

A Black Cube nevű izraeli magánhírszerző cég állt a magyar civilek elleni, 2022-es fekete kampány mögött, írja a LinkedIn kutatójára, Mona Damianra hivatkozva a 444.hu. Damian a Reutersnek beszélt arról, hogy a Black Cube álprofilokat és hamis álláshirdetéseket hozott létre LinkedIn-en, hogy ezeken keresztül környékezzék meg a célpontokat, majd kamu állásinterjúkat rendezzenek a kiszemeltekkel. Az itt készült videófelvételekből kiragadott rövid részletek aztán hatalmas nyilvánosságot kaptak a kormányzati médiában a 2022-es magyar országgyűlési választások előtt.

Azt, hogy a 2022-es választási kampányban a civilek elleni kampányokat ki csinálta, eddig hivatalosan nem lehetett tudni. Damian egy virginiai konferencián közölte, hogy a Black Cube által működtetett hamis LinkedIn-profilok hálózatát távolították el, és törölték a Black Cube-vállalat hivatalos LinkedIn-oldalát is, a szabályok nyilvánvaló megsértése miatt. A cég nem válaszolt a Reuters megkeresésére. Arról, hogy ki adhatott nekik megbízást, a LinkedIn nem árult el semmit. A Reuters a magyar kormányt is megkereste, tőlük sem kaptak választ.

A Black Cube már a 2018-as választási kampányban is részt vett, akkor Siewert Andrást, a Migration Aid aktivistáját csalták el egy bécsi találkozóra, majd az ott rögzített hangfelvételekből készítettek lejárató anyagot. Siewert gyanakodott, ezért ő is rögzítette a találkozót. A Black Cube által rögzített hangfelvételekből akkor Bayer Zsolt írt cikkeket a Magyar Időkbe, és még Orbán Viktor is hivatkozott rájuk.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/11/black-cube-linkedin-valasztas/

Részvény: