A 2008-as válság óta nem zuhant ilyen kitartóan a magyar áramfogyasztás

Már több mint egy éve esik a magyar áramfogyasztás. A rezsicsökkentés elengedése és az energiahatékonysági beruházások mellett a júliusi csökkenésben az is benne volt, hogy hűvösebb volt az idő, mint a tavalyi nyár közepén.

3500 GWh volt Magyarország áramigénye idén júliusban, 6,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – írta a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy tavaly június óta minden egyes hónapban csökken az áramfogyasztás az egy évvel korábbihoz viszonyítva – ennyire hosszan, 14 hónapon át csökkenő trendet utoljára 2008 októbere és 2009 novembere között láthattunk. A mostaninál alacsonyabb júliusi adat pedig utoljára 2005-ben volt.

Az áramfogyasztás csökkenésének fő oka a magas energiaár. Emellé jön be az, hogy nagy infláció mellett spórolnak az emberek, ahogy tudnak. Az energiahatékonysági beruházások is segíthettek, hogy kevesebb áramra legyen szükség, és természetesen az is fontos volt, hogy az idei július átlaghőmérséklete 0,7 fokkal alacsonyabb volt a tavalyinál, úgyhogy kevesebb légkondit kellett bekapcsolni.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230829_aram_fogyasztas_energia

Részvény: