Lemondott a német védelmi miniszter

Benyújtotta lemondását a német védelmi miniszter Christine Lambrecht, aki az Ukrajnában zajló háború miatt nehéz időszakban távozik a fontos tárca éléről.

Lemondott posztjáról a német védelmi miniszter. Christine Lambrechtet a hivatalba lépése óta kritizálták az inkompetenciája miatt.

„Ma arra felmentésemet kértem a szövetségi védelmi miniszteri posztról a kancellártól” – írta közleményében Lambrecht, aki Olaf Scholz Szociáldemokrata Pártjának (SPD) tagja.

A politikus egyik komoly kudarca, hogy képtelen volt tartani az orosz–ukrán háború kitörését követően megváltozott német védelmi politika diktálta iramot, és megfelelő állapotba hozni a német hadsereget. Annak ellenére sem, hogy jelentős különleges forrást kapott erre a célra.

Lambrecht olyan időszakban mond le, amikor Olaf Scholz kancellárra egyre erősödő nyomás helyeződik: sokan várják, hogy Németország juttasson jelentősebb katonai segítséget Ukrajnának azzal, hogy beleegyezik a Leopard 2-es harckocsik odaküldésébe.

Lambrecht Scholz helyettese volt, amikor pénzügyminiszterként dolgozott, majd 2019-ben igazságügyi miniszterré nevezték ki. Angela Merkel kormányzásának utolsó hónapjaiban a család- és nőügyi tárcát vezette.

A közelmúltban amiatt került a kritikák kereszttüzébe, hogy egy hadgyakorlat során számos Puma tank hibásodott meg. Újévi videóüzenete miatt is támadták, amelyben egyebek mellett arról is beszélt, hogy a háborúhoz kapcsolódik egy sor különleges benyomás és sok-sok érdekes és különleges emberrel lehet találkozni alatta.

Forrás:(The GuardianAP)

Részvény: