2,53 milliárd dollárért szerez be amerikai páncélozott harckocsikat Románia

A Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) közleményében közölte, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta az ügyletet.

Az Egyesült Államok 2,53 milliárd dollár (közel 900 milliárd forint) értékben páncélozott harckocsik eladását hagyta jóvá Romániának csütörtökön – közölte a Pentagon hivatalos ügynöksége.

Az ügylet „támogatja az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági célkitűzéseit azáltal, hogy javítja egy NATO-szövetségesünk biztonságát” – olvasható a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) közleményében.

A dokumentum szerint a harckocsik eladása „javítani fogja Románia képességét, hogy megfeleljen a jelenlegi és jövőbeli fenyegetéseknek azáltal, hogy olyan hiteles haderőt biztosít, amely képes elrettenteni az ellenfeleket, és képes részt venni a NATO műveleteiben”.

Románia Ukrajnával határos, amely 2022 februárja óta háborúban áll Oroszországgal. Azóta az Egyesült Államok fokozta a Kijevnek és NATO-szövetségeseinek szánt segélyprogramjait és fegyverszállításait. Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta az ügyletet, és a törvényi előírásoknak megfelelően a DSCA csütörtökön hivatalosan is értesítette erről a kongresszust, amelynek ezután ratifikálnia kell az adásvételi megállapodást.

Belehúz a magyar hadiipar, ambiciózusak a tervek
A Rába Autóipari Holding Nyrt. a török Nurol Makina céggel közösen Gidrán páncélozott harcjárműveket gyárt a Magyar Honvédségnek. Az erről szóló megállapodás bejelentése után megugrott az érdeklődés a patinás magyar járműipari gyár részvényei iránt.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/fegyverkeznek-romanok-romania-amerikai-pancelozott-harckocsi-beszerzes.780222.html

Részvény: