2400 ukrán gyereket hurcoltak Fehéroroszországba

Az ukrajnai háború kezdete óta több mint 2400 hat és tizenhét év közötti ukrán gyermeket vittek Fehéroroszországba – derült ki a Yale Egyetem csütörtökön publikált tanulmányából.

Az amerikai külügyminisztérium által finanszírozott kutatás az egyetem közegészségügyi karán működő humanitárius kutatóközpontban készült. A 39 oldalas tanulmány szerint Fehéroroszország segít Oroszországnak az ukrán gyermekek azonosításában, összegyűjtésében, elszállításában és átnevelésében is.

A tanulmány azt állítja, hogy az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye legalább 17 településéről vittek gyerekeket Fehéroroszországba.

Az ukrán főügyész májusban beszélt arról, hogy vizsgálják Fehéroroszország feltételezett szerepét abban, hogy a konfliktus kitörése óta több mint 19 ezer azonosított gyereket szállítottak erőszakkal az oroszok által megszállt területekről, többek között Oroszországba. Egyes szakértők és szervezetek becslései szerint a valódi szám ennél lényegesen magasabb lehet: az ENSZ emberjogi biztosának adatai szerint már 260 ezer gyereket telepítettek erőszakkal orosz földre. Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács nemzetközi bizottságának vezetője júliusban ennél is nagyobb számot mondott. Ő akkor azt állította, hogy Oroszország 700 ezer gyereket deportált orosz területre az ukrajnai konfliktuszónából.

Márciusban a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen, amiért törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából.

A népirtás elleni egyezmény értelmében valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoporthoz tartozó gyerekek más csoportba hurcolása sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Forrás:(Reuters)

Részvény: