15 millió hektárnyi erdő égett le Kanadában

Hatalmas területen több mint ezer tűz aktív, ebből 380 a legnyugatibb tartományban, Brit-Kolumbiában.

Az enyhébb időjárásnak köszönhetően az elmúlt órákban folytatódott a nyugat-kanadai tűzfronton az enyhülés, ami lehetővé tette, hogy néhány kitelepített ember hazatérjen, bár a leégett területre vonatkozóan továbbra is rekordok dőlnek meg.

Brutális környezeti katasztrófa
Az ország egészét tekintve az erdőtüzek által érintett terület meghaladta a 15 millió hektáros határt, ez nagyobb, mint Görögország területe és több mint kétszerese a legutóbbi, 1989-ben „felállított” kanadai rekordnak. A hatalmas területen több mint ezer tűz aktív, ebből 380 a legnyugatibb tartományban, Brit-Kolumbiában.

A legfrissebb közlések szerint a nyugati Okanagan-völgy lakói, ahol több település is veszélybe került, és 200 ház már megsemmisült, kicsit fellélegezhetnek. Az elmúlt napok időjárása segített a tűzoltóknak lelassítani a tüzek terjedését.

Lassult a tüzek terjedése
Brit-Kolumbiában mintegy 27 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét, de két evakuálási parancsot már feloldottak egy maroknyi településen, mondta Jason Brolund, West Kelowna tűzoltóparancsnoka a CBC állami tévének.

„Egyes területeken teljes a pusztulás. Semmi sem maradt”
– tette hozzá, és figyelmeztette a lakosokat, hogy a visszatérés „nagyon nehéz lesz”.

A tűzoltóság legutóbbi becslései szerint a mintegy harmincezer lakosú West Kelownában 90 épület semmisült meg.

Az északi Yellowknife város polgármestere, Rebecca Alty szintén reményét fejezte ki, hogy „a kedvező időjárás lehetővé teszi a tűz elleni támadást”. A régió az elmúlt napokban kapott némi esőt, és további csapadékot várnak.

Nekiment a Metának a kanadai miniszterelnök, miután a tűzvész alatt blokkolták a lakossági híreket
Justin Trudeau azzal vádolta a Metát, hogy a profitot helyezi előtérbe az emberek biztonságával szemben.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/erdo-kanada-erdotuz-idojaras-katasztrofa-karokozas.776212.html

Részvény: