128 forintért vettük az oroszoktól a gázt, az átlag felett fogyasztó magyarok mégis 767 forintot fizettek érte

A számlákon látható számítás még mindig a tavalyi augusztusi-szeptemberi rekordárat tartja irányadónak, ehhez képest számítja a magyar családok spórolását.

Az Eurostat adatai szerint augusztusban egy kicsivel drágult csak a Magyarországra érkező orosz importgáz, ez köbméterenként 0,332 eurót jelent, írja a 24.hu. Ha ezt átváltjuk forintra, akkor 128 forintért jött a gáz a nyár utolsó hónapjában, picivel drágábban, mint egy hónappal korábban, ennek ellenére 767 forintot számláztak az átlag felett fogyasztó magyaroknak.

Ezt azt jelenti, hogy a tavalyi októberi rekordárhoz képest, amikor is 2,522 euró, tehát ezer forint volt egy köbméter, nagyjából hetedére esett a földgáz ára. A magyar-orosz gázszerződések szerint az árak két havi csúszással követik az irányadónak tekintett holland gáztőzsdét, a TTF-et, így az árakat az ebben szereplő változásokkal érdemes összevetni. A tőzsdén is hasonló ütemű drágulást lehet látni, májusban 31,9 euró volt megawattóránként az ár, a portál cikkének megjelenésekor 51 euró közül kötöttek üzleteket.

Az adatokat és a csekkeken kapott számokat nézve a lap megállapította, hogy az augusztusi 128 forintos orosz import 25 százalékkal magasabb az átlag alatt fogyasztók számára megszabott 102 forintos rezsicsökkentett lakkosági tarifánál, és alig az ötöde az átlagfogyasztás felett felszámított 767 forintos köbméterenkénti tarifának.

Ahogyan a hvg.hu is megírta, a jelenlegi magyarországi lakossági piaci gázár három és félszerese a valódi piaci gázárnak. Ezt az árat tavaly júliusban határozta meg a magyar kormány, abban az évben decemberben Orbán Viktor egy kormányinfón úgy nyilatkozott, a rezsicsökkentés védelme érdekében a stabilitást jobbnak látják, mint a folyamatosan ingadozó árak követését. Ekkor a magyar miniszterelnök azt mondta, ha ez a piaci ár felett van, akkor abból a magyar szolgáltató tartalékot halmoz fel a biztonság érdekében. Arról nem szóltak a bejelentések azóta sem, milyen szintű különbségnél hajlandó változtatni a „narancssárga rezsiboxok” számításának rendszerén a kormány.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20231024_orosz_gaz_magyar_fogyasztok_128_767

Részvény: