Zelenszkij vizsgálatot kért az ENSZ-től

Videó üzenetben osztotta meg gondolatait az ENSZ Biztonsági Tanácsával Volodimir Zelenszkij. A New Yorkban tartott rendkívüli ülésen az ukrán elnök az ország energia infrastruktúráját ért újabb orosz csapásokat – melyek áramkimaradásokat okoztak nem csak egész Ukrajnában, de a szomszédos Moldovában is – „nyilvánvaló emberiség elleni bűncselekményeknek” minősítette.

Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna olyan határozatot fog előterjeszteni, amely elítéli az „energiaterror” minden formáját. Hozzátette: a szervezet Biztonsági Tanácsában az oroszok széke gyakorlatilag üres, hiszen „senki sem kíváncsi a hazugságaikra”, ezért ismét Oroszország vétó jogának felfüggesztését javasolta.

Jelenleg Oroszországnak még mindig vétójoga van, így a tanács kevés érdemi lépést tehet ellene.

– érvelt Zelenszkij.

Az ukrán elnök felkérte továbbá az ENSZ-t, hogy küldjön szakértőket Ukrajna kritikus infrastruktúrájának vizsgálatára és értékelésére.

Amikor nulla fok alatt van a hőmérséklet, és emberek milliói vannak energiaellátás, fűtés, víz nélkül, az nyilvánvaló emberiség elleni bűncselekmény

– szögezte le az ukrán elnök.

Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese felszólította Oroszországot, hogy azonnal függessze fel a polgári infrastruktúra elleni támadásokat.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy „fegyverként használja a telet, hogy súlyos szenvedést okozzon az ukrán népnek”.

Ezt cáfolva Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia közölte, hogy országa precíziós fegyvereket használ „az ukrán energetikai és egyéb infrastruktúra ellen, melyek segítségével nyugati fegyverekkel látják el az ukrán egységeket”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/24/orosz-ukran-haboru-2022-november-24-energia-infrastruktura-kijev/#zelenszkij-vizsgalatot-kert-az-ensz-tol

Részvény: