Zelenszkij: Túl korai lenne azt mondani, hogy megfordult a háború menete

Volodimir Zelenszkij szerint annak ellenére, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt napokban számos sikert ért el, túl korai lenne azt állítani, hogy a háború menete megfordult volna. Az ukrán elnök a Reutersnek adott interjújában azt mondta, az Oroszországgal immár hetedik hónapja tartó háború kimenetele azon múlik, hogy a külföldi fegyvereket milyen gyorsan tudják eljuttatni Ukrajnába.

Az újonnan felszabadult északkeleti területek helyzetét a bucsaihoz hasonlította. Mint ismert, Ukrajna a Kijev melletti városban történtek miatt korábban háborús bűnök elkövetésével vádolta meg az oroszokat, amit Moszkva visszautasított.

Mostani ismereteink szerint az újonnan felszabadított területeken, a harkivi régióban 450 halott van eltemetve. Sokakat megkínoztak, bizonyos területen egész családokat

– állította Zelenszkij.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e bizonyítékok a háborús bűnökre, Zelenszkij így válaszolt: „Minden ott van. Van néhány bizonyíték, és jelenleg is zajlanak az ukrán és nemzetközi értékelések. Nagyon fontos számunkra, hogy a világ felismerje ezt.”

A Kreml még nem reagált Zelenszkij szavaira, de a Reuters emlékeztet, hogy Oroszország eddig mindig tagadta, hogy civileket célzott volna meg az általa „különleges katonai műveletnek” összecsapásokban, Moszkva az emberi jogok megsértésével kapcsolatos vádakat rágalomhadjáratnak minősítette. (Reuters)

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/17/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-2022-09-17/#zelenszkij-tul-korai-lenne-azt-mondani-hogy-megfordult-a-haboru-menete

Részvény: