Zelenszkij semmibe vette a G20 konferenciáján részt vevő oroszokat

„Kedves G19” – szólította meg az egybegyűlteket az ukrán elnök.

A világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő G20-ak konferenciáján az éjszaka folyamán videókapcsolással felszólalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki egyfelől nem volt hajlandó tudomást venni az orosz delegációról, ennek következményeképp konzekvensen G19-nek nevezte hallgatóságát, ugyanakkor meg láthatóan aggasztották az amerikaiak és az oroszok között zajló tárgyalásokról az elmúlt időszakban lábra kapott hírek.

Az ukrán államfő természetesen nem feledkezett el arról sem, hogy beszámoljon Herszon felszabadításáról, mely város az egyetlen ukrán regionális székhely volt, amit az oroszok el tudtak foglalni a háború során. Zelenszkij egyenesen a D-naphoz, a szövetségesek második világháború alatti normandiai partraszállásához hasonlította a dél-ukrajnai város visszafoglalását.

Zelenszkij azt is megköszönte a „G19”-nek, hogy egyértelművé tették, nem lehet mentség a nukleáris zsarolásra. Az államfő beszélt az utóbbi időszakban szárnyra kapott tárgyalások híréről is, illetve arról az elképzelésről, hogy valamiféle tárgyalásos békét kellene nyélbe ütnie Vlagyimir Putyinnal. Ezen utóbbit csak erősítették azok a hírek is, miszerint Bill Burns a CIA vezetője hétfőn Törökországban találkozott orosz kollégájával.

„Azt akarom, hogy ez az agresszív orosz háború igazságos, az ENSZ alapító okiratán és a nemzetközi törvényeken nyugvó véget érjen” – mondta Zelenszkij, majd hozzátette: „Nem szabad Ukrajnát olyan helyzetbe hozni, hogy meg kelljen alkudnia a lelkiismeretével, szuverenitásával, területi integritásával, vagy a függetlenségével. Mi tiszteletben tartjuk a szabályokat, és szavatartó nép vagyunk.”

Zelenszkij beszélt arról is, hogy lehetetlennek tartja úgy tárgyalni az oroszokkal, ahogyan azt Kijev tette az elmúlt években. „Láthatóan nem bízhatunk az oroszok ígéreteiben és ezért nem lesz Minszk 3 (itt az ukrán elnök a 2014-ben, illetve 2015-ben aláírt minszki egyezményekre utalt – a szerk.), amit Moszkva abban a pillanatban rúgna föl, hogy aláírta.”

Forrás:(Politico)

Részvény: