Zelenszkij ott lesz a normandia partraszállás emléknapján, de oroszokat nem hívtak

Emmanuel Macron francia elnök Normandia partjainál fogadja Joe Biden amerikai elnököt, III. Károly brit királyt és Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt a normandiai partraszállás csütörtöki évfordulója alkalmából – számolt be a francia AFP hírügynökség.

Az eseményre várják Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és mintegy 200 túlélő háborús veteránt is.

A harmadik éve tartó háború miatt a francia elnöki palota ugyanakkor eltekintett Vlagyimir Putyin illetve kormánya képviselőinek meghívásától.

Az AFP tudósítása szerint sok orosz disszidens egyetért azzal, hogy a Moszkva hivatalosan ne képviselje magát, de sérelmezte, hogy a Kreml-ellenes orosz ellenzéki emigráció tagjai sem kaptak meghívást az ünnepségre.

„Annak az Oroszországnak a képviselői vagyunk, amely legyőzte a hitlerizmust, már csak azért is, mert szembeszálltunk Putyin fasizmusával” – mondta az AFP-nek a Franciaországban élő 82 éves veterán jogvédő, Lev Ponomarjov, aki a Nobel-békedíjas Memorial csoport egyik alapítója.

A normandiai partraszállás a második világháború egyik legfontosabb hadművelete volt 1944. június 6-án, amelynek révén a szövetséges csapatok hídfőállásokat foglaltak el a Német Birodalom által megszállt Franciaország normandiai partszakaszán.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/06/05/orosz-ukran-haboru-ukrajna-oroszorszag-elo-hirfolyam-junius-5-szerda/#zelenszkij-ott-lesz-a-normandia-partraszallas-emleknapjan-de-oroszokat-nem-hivtak

Részvény: