Zelenszkij: Nincs olyan része Ukrajnának, amely feláldozható

Utasítottam a vezérkari főnököt, hogy keresse meg a megfelelő erőket a bahmuti fiúk megsegítésére. Ukrajnának nincs olyan része, amelyről bárki azt mondhatja, feláldozható

– jelentette ki hétfői esti videóbeszédében Volodimir Zelenszkij. Aláhúzta: egyeztetett magas rangú katonai vezetőkkel, akik jelezték, hogy folytatják az immár kilencedik hónapja ostromlott Bahmut védelmét.

A Bild korábban kormányzati forrásokra hivatkozva írt arról, hogy Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök néhány hete visszavonulást javasolt Zelenszkijnek, és a legtöbb elemző is arra számított, hogy rövidesen feladják a körbekerített kelet-ukrajnai várost.

Azonban Zelenszkij hivatalának tájékoztatása szerint Zaluzsnij és a szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij egyaránt

a védelmi művelet folytatása és az [ukrán] pozíciók további megerősítése mellett foglalt állást.

Az ukránok 2014 óta erődítik Bahmutot, így az oroszok csak jelentős veszteségek árán tudnak előrehaladni a városban. Az offenzív műveleteket vezető Wagner-csoport január közepe óta folyamatosan foglalja el a környező településeket, így vélhetően rövidesen teljesen lezárul az ostromgyűrű a város körül.

Jevgenyij Prigozsin tegnap arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Bahmut közelében lévő frontvonalai összeomolhatnak, ha erői nem kapják meg a Moszkva által februárban megígért lőszert.

Forrás:(BBC/The Guardian)

Részvény: