Zelenszkij: Milliók maradtak áram nélkül

Volodimir Zelenszkij közölte: jelenleg több mint 10 millió ember maradt áram nélkül Ukrajnában, miközben arra figyelmeztetett, hogy országának még többet kell tennie a légtérvédelmi feladatok ellátása érdekében.

Az ukrán elnök esti videóbeszédében elmondta,

Kijev mindent megtesz az energiaellátás normalizálása érdekében, egyes területeken kényszerű áramszünet van érvényben.

Hozzátette: az áramkimaradások leginkább Vinnyica, Odessza és Szumi megyéket, valamint a fővárost sújtják.

Az Ukrajna kritikus infrastruktúra elleni orosz támadássorozat miatt sok lakos maradt áram és víz nélkül, miközben a tél közeledtével egyre nagyobb az aggodalom. Ukrajnában jellemzően hosszú és hideg a tél, a hőmérséklet akár -20 Celsius-fok is lehet.

Az ukrán hadsereg szerint az ország energetikai infrastruktúráját folyamatosan orosz rakéták és drónok támadják az északi Kijevtől a közép-ukrajnai Dnyiprón át egészen a déli Odesszáig.

Zelenszkij beszédében felszólította szövetségeseit Ukrajna légvédelmének megerősítésére, mondván, hogy kevesebb mint egy nap alatt hat orosz cirkálórakétát és öt iráni gyártmányú drónt lőttek le.

Csak az ukrán égbolt teljes védelme fogja megakadályozni az orosz agresszió eszkalációját Ukrajnában és Európában, amely egyúttal ösztönözni a háború befejezésére ösztönzi Oroszországot

– érvelt Zelenszkij.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/18/aramellatas-orosz-ukran-haboru-2022-november-18-elo-percrol-percre/#zelenszkij-milliok-maradtak-aram-nelkul

Részvény: