Zelenszkij: Két újabb tömegsírt fedeztek fel Izjumban

Egy Harkiv megyei faluban kínzókamrát találtak az ukránok.

Két újabb tömegsírt fedeztek fel a Harkiv megyében lévő, orosz megszállás alól felszabadított Izjum városban az ukrán hatóságok – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CBS amerikai hírtelevíziónak adott interjúban, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Az elnök szavai szerint több száz holttest is lehet a sírokban. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy Izjumban elsőként feltárt tömegsírba – amelyben több mint négyszáz holttestet találtak – egész családokat temettek el, akiket megkínoztak és megöltek. „Felnőttek, férfiak és nők, valamint kisgyerekek golyókkal a fejükben. Testük egyes részei eltűntek” – emelte ki az elnök.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálathétfőn arról adott hírt, hogy újabb kínzókamrára bukkantak a Harkiv megyei Lipci faluban. Közleményük szerint a luhanszki szakadárok úgynevezett népi milíciája orosz katonákkal együtt ott kínozta meg azokat a helyi lakosokat, akik nem voltak hajlandók együttműködni velük. A fogvatartottakat onnan Oroszországba vitték – tette hozzá az SZBU. A szolgálat fotókat is közzétett a kínzókamráról. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az ukrán hatóságok a mostanit megelőzően már 18 helyet fedeztek fel a harkivi régióban, ahol a megszállók ukrán állampolgárokat kínoztak, és több mint ezer orosz katonát azonosítottak, akik a megszállt területeken követtek el bűncselekményt.

Az orosz megszállás alól a szeptember eleji offenzíva keretében visszafoglalt kelet-ukrajnai városban több tömegsírt is találtak az ukrán csapatok. Az elsőkben még tüzérségi és légicsapások áldozatai feküdtek, de tártak fel olyan sírgödröt is, ahol nyilvánvaló kínzás nyomait fedezték fel az eltemetett holttesteken.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20220926_volodimir_zelenszkij_izjum_tomegsir_kinzokamra_harkiv

Részvény: