Zelenszkij katasztrófára figyelmeztetett, Oroszország árvízzel áraszthatja el Herszon térségét

Az ukrán elnök szerint Oroszország szándékosan megrongálta a kahovkai vízerőmű gátját. Az EU-csúcs résztvevőinek azt mondta, egy szándékosan előidézett gátszakadás okozta árvíz több mint 80 települést, köztük Herszont és több százezer ember sodorhat el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nagyszabású katasztrófa” lehetőségére figyelmeztetett Dél-Ukrajnában, valamint légelhárító és más fegyvereket kért a Brüsszelben zajló EU-csúcson résztvevő uniós tagállamok vezetőitől – közölte a Politico.

A cikk szerint Volodimir Zelenszkij a kétnapos csúcstalálkozó első munkanapján, videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében közölte, Ukrajnának olyan információi vannak, amelyek szerint a dél-ukrajnai, orosz megszállás alatt álló Herszonban, Oroszország szándékosan megrongálta a kahovkai vízerőmű gátját.

Szavai szerint egy szándékosan előidézett gátszakadás okozta árvíz több mint 80 települést, köztük Herszon kikötővárost és több százezer ember sodorhat el.

Információink szerint Oroszország már mindent előkészített ennek a terrortámadásnak a végrehajtásához

– mondta.

Zelenszkij felszólalásában nemzetközi megfigyelői misszió küldését kérte a kahovkai vízerőműbe a tragédia elkerülés érdekében, és azt mondta: Oroszország szándékosan teremt terepet egy nagyszabású katasztrófához Ukrajna déli részén.

A beszámoló szerint Zelenszkij a zárt ajtók mögött zajló megbeszélésen az EU-tagállamok vezetőihez intézett beszédében légvédelmi rendszereket kért.

Ha megfelelő eszközökkel rendelkezünk az égbolt megbízható védelméhez, azaz elegendő számú és minőségű légvédelmi és rakétavédelmi rendszer áll rendelkezésünkre, akkor tudjuk biztosítani a rendes gazdasági és társadalmi életet Ukrajnában

– fogalmazott az ukrán vezető.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221021_zelenszkij_oroszorszag_arviz_herszon_gatszakadas

Részvény: