Zelenszkij Károly király kedvéért sem cserélte le a zöld pulóverét

Sem öltöny, sem nyakkendő – az ukrán elnök a Buckingham-palotában is ragaszkodott a védjegyévé vált megjelenéséhez.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a Buckingham-palotában találkozott III Károly királlyal. A találkozóról készült képek alapján ugyanazt az olajzöld pulóvert viselte, amelyben a háború kitörése óta láthatjuk.

Zelenszkij azt mondta Károlynak, hogy „nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek”, amire a király azt válaszolta: „Olyan régóta aggódunk önért és gondolunk az országára, hogy el sem tudom mondani”. A videókon látszik a baráti kézfogás is, amellyel üdvözölték egymást.

A király a Buckingham-palota 1844-es termében fogadta az ukrán elnököt. A terem a brit miniszterelnökökkel való audienciára is szolgált, a képeken azonban jól látható, hogy szándékosan vagy véletlenül, de Károlynak és Zelenszkijnek sikerült az ukrán zászló színeit idéző bútordarabok előtt fotózkodni.

„Nagy-Britanniában a király a légierő pilótája, Ukrajnában pedig ma minden légierő pilóta király” – mondta a Sky News szerint Zelenszkij, aki ismét ráérzett a megfelelő diplomáciai hangvételre.

Meglepő lehet, hogy Zelenszkij a brit uralkodóval való találkozás alkalmával sem öltött nyakkendőt, de van rá magyarázat. Az ukrán elnök a háború kitörésekor cserélte le az öltönyét, és a katonai megjelenést választotta: zöld póló, nadrág, pulóver. Szükség esetén golyóálló mellény. Ehhez a megjelenéshez ragaszkodott akkor is, amikor külföldi vezetőket fogadott, és akkor is, amikor őt fogadták külföldön. Az amerikai kongresszusban ugyanúgy jelent meg, mint Károly király előtt. Az öltözet jelképességét pedig nem lehet alábecsülni: Zelenszkij a katonás megjelenéssel is tükrözi az országa állapotát, egyúttal folyamatos szolidaritást vállal az ukrán néppel. Jó ideig még nem is fog megválni a zöld pulóvertől: egy decemberi interjúban azt mondta, addig ez lesz a viselete, amíg véget nem ér a háború.

Forrás:https://hvg.hu/elet/20230209_Zelenszkij_Karoly_kiraly_kedveert_sem_cserelte_le_a_zold_puloveret

Részvény: