Zelenszkij Harkovból felszólította a világ vezetőit, hogy támogassák a svájci békecsúcsot

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a harkovi pusztítások hátterében arra kérte az egész világot, hogy egyesítsék erőiket az orosz agresszió ellen, és nyújtsanak segítséget Ukrajna légvédelmének megerősítéséhez. A beszéd, amelyet a mindennapi ágyúzások által sújtott város romjai között rögzítettek, hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a világ vezetői részt vegyenek a június 15-16-án Svájcban tartandó nemzetközi békecsúcson.

„Nincs olyan nemzet, amely csak saját erőfeszítéseivel tudna megállítani egy ilyen háborút A világ vezetőinek részvételére van szükség” – mondta Zelenszkij. Joe Biden amerikai elnökhöz és Hszi Csin-ping kínai vezetőhöz fordult azzal a kéréssel, hogy támogassák tekintélyükkel a csúcstalálkozót. Nem akarjuk, hogy az ENSZ Alapokmánya úgy égjen, mint ezek a könyvek. És remélem maguk is. Kérem, mutassa meg vezető szerepét a béke megteremtésében – igazi béke, nem pedig szünet a támadások között.

Zelenszkij elnök hangsúlyozta, hogy az orosz ágyúzás megállás nélkül folytatódik: „Ebben a városban több mint egymillió ember él, és az orosz hadsereg minden este, minden nap csapást mér a városra, főleg S-300-as rakétákkal… Most Oroszország csapásokat adott hozzá irányított bombákkal. Ez a válogatás nélküli fegyvere. Bárki a világ bármely városában – Sao Paulótól Harbinig – ezt ugyanúgy – terrorként – érzékeli.

Ukrajna Svájccal közösen békecsúcsot szervez, amelyen már több mint nyolcvan ország erősítette meg részvételét. Ennek az eseménynek a fő célja annak bemutatása, hogy ki akar valójában véget vetni a háborúnak, és nem csak egy formális tűzszünetet, amelyet továbbra is megsértenek az orosz rakéta- és tüzérségi támadások. „Köszönöm mindenkinek, aki valóban segít közelebb vinni ezt a békét” – jegyezte meg Zelenszkij.

Május 25-én Oroszország megtámadta egy építőipari hipermarketet Harkovban. Ezt követően Zelenszkij felkereste a helyszínt, és a világ vezetőihez fordult. A Fehér Ház kommentálta Joe Biden amerikai elnök esetleges részvételét, megjegyezve, hogy még nem tudja megerősíteni jelenlétét, de hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok aktívan részt vesz ennek az eseménynek az előkészületeiben.

Részvény: