Zelenszkij főtanácsadója: Oroszország nem fog létezni jelenlegi formájában

Interjút adott Mihajlo Podoljak ukrán elnöki főtanácsadó a HVG-nek, amelyből egy rövid összefoglaló is megjelent. Podoljak – aki nagyon kritikus az Orbán Viktor vezette magyar kormánnyal – azt mondja, hogy minden javaslat, amely azt kéri, hogy Ukrajna most vessen véget a harcoknak, azt a célt szolgálja, hogy egy évnyi védekezés után adják meg magukat az ukránok és hagyjanak időt az oroszoknak modernizálni a hadseregüket. „Oroszország veszélyes maradna, ha nem veszít, és a bűnösöket nem vonják felelősségre”, ezt pedig Ukrajna partnerei pontosan tudják, ezért sincs nemzetközi nyomás, hogy jussanak kompromisszumra az oroszokkal – fogalmazott.

Orbán politikájáról Podoljak azt mondta:

a budapesti vezetés olyan elavult és az ország nemzetközi megítélésének súlyos károkat okozó politikát folytat, amely történelmi távlatokban fekete foltként marad meg a magyar állam becsületén.

Arra a felvetésre, hogy a magyar miniszterelnök azt állítja, az emberek életét védi, azt válaszolta: a háborút a megszállók kivonulásával és a bűnösök felelősségre vonásával lehet befejezni. Egyébként sem érthető, hogy amikor „elindult az a folyamat, amelynek végén Oroszország nem fog létezni jelenlegi formájában” – ez persze nem az ország megszűnését jelentené, hanem elszegényedést, a kiszorulást a Krímből, lázadásokat, és akár néhány országrész autonómiáját vagy kiválását -, a magyar kormánynak „miért éri meg egy halottat támogatni”.

Podoljak arról is beszélt, hogy most a logisztikai területen folyik a harc. A tét most az, hogy ki lesz szervezettebb – állítása szerint ha Ukrajna győz ebben, akkor „még az idén véget vethetünk a háborúnak”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/01/ukrajnai-haboru-elo-hirfolyam-2023-marcius-1/#zelenszkij-fotanacsadoja-oroszorszag-nem-fog-letezni-jelenlegi-formajaban

Részvény: