Zelenszkij beállt egy lezuhant iráni drón mellé

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország mindössze két nap alatt több mint 30 dróntámadást intézett Ukrajna ellen – írja a BBC. Az elnök hozzátette: Moszkva összesen mintegy 4500 rakétacsapást és több mint 8000 légitámadást hajtott végre.

Nyugati vádak szerint Irán nagyszámú harci drónt szállított Oroszországnak, Moszkva és Teherán azonban továbbra is tagadja ezt. Az iráni drónokkal kapcsolatos vádak alátámasztása érdekében az ukrán elnöki hivatal egy képet is közzétett, amelyen úgy tűnik, hogy Zelenszkij elnök közvetlenül egy lelőtt iráni drón mellett áll:

Antony Blinken amerikai külügyminiszter „borzasztónak” nevezte a drónok agresszív használatát.

Blinken a kanadai fővárosban, Ottawában tett látogatása során beszélt arról, hogy az orosz parancsnokok szerinte „ukrán civilek gyilkolására, valamint az áram-, víz- és hőszolgáltatás infrastruktúráinak lerombolására” használták a drónokat.

Az elmúlt hetekben valóban számos orosz támadás érte Ukrajna polgári infrastruktúráját, ráadásul éppen akkor rombolták az ország áram- és vízellátását, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd.

A nyugati országok szerint Irán hazai fejlesztésű drónokat szállít Moszkvának, és iráni katonai szakértők tartózkodnak az oroszok által megszállt Krím-félszigeten, hogy technikai támogatást nyújtsanak a drónpilótáknak.

A támadásokhoz használt drónokat Kijev iráni Shahed-136 drónként azonosította. Ezeket „kamikaze” drónoknak nevezik, mert a támadás során megsemmisülnek.

Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország mindeddig körülbelül 400 ilyen drónt használt fel, az összesen nagyjából 2000 darabból. Teherán azonban többször is tagadta, hogy bármilyen fegyverüzletet kötött volna a Kremllel, Moszkva pedig azt is tagadta, hogy egyáltalán használt volna iráni drónokat.

Szerdán Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter „alaptalannak” nevezte a vádakat, és sürgette Ukrajnát, hogy „mutasson be minden olyan bizonyítékot, amely alátámasztja a vádakat”.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/28/orosz-ukran-haboru-putyin-zelenszkij-herszon-elo-percrol-percre/#zelenszkij-beallt-egy-lezuhant-irani-dron-melle

Részvény: