Zelenszkij a régóta várt Patriot-rendszer érkezését jelentheti be Washingtonban

Egy Guardian által látott közlemény szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása során Joe Biden bejelenti, hogy egy jelentős új biztonsági segélycsomagot fog nyújtani, amely segít Ukrajnának megvédeni magát az orosz agresszióval szemben.

Hozzáteszik: a látogatás aláhúzza az Egyesült Államok szilárd elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett, ameddig csak az szükséges, beleértve a gazdasági, humanitárius és katonai segítségnyújtást is.

A csomag értéke közel 2 milliárd dollárra rúg majd, és

tartalmazni fog Patriot rakétaüteget is.

A Patriot a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere, amely drónok, harci repülőgépek, illetve kisebb hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen is sikerrel alkalmazható.

A Kreml korábban kifejezte aggodalmát a rendszerrel kapcsolatban: szerintük Patriotok ukrajnai megjelenése „megjósolhatatlan következményekkel járna”

A rendszer használatának legfontosabb akadálya, hogy akár 90 katonára is szükség lehet a működtetéséhez és karbantartásához. A tervek szerint az Egyesült Államok egy harmadik országban fogja kiképezni az ukrán erőket a rendszer használatára.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/21/orosz-ukran-haboru-elo-kozvetites-december-21-szerda/#zelenszkij-a-regota-vart-patriot-rendszer-erkezeset-jelentheti-be-washingtonban

Részvény: