Zelenszkij: A nyugatiaknak új utakat kell találniuk, hogy nyomást helyezzenek Oroszországra

Még több szankcióval kell válaszolni az orosz támadásra, de az ukrán talpraállás így sem kérdéses – mondta az ukrán elnök.

Egy olyan támadás után, mint amit Oroszország végrehajtott az ukrán polgári lakosság ellen, az orosz államnak felelősséget kell vállalnia, új szankciókra, a politikai nyomásgyakorlás új módszereire, és Ukrajna támogatásának újabb formáira van szükség – mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök kedd késő esti videóüzenetét az után tette közzé, hogy a G7-országok vezetőivel tárgyalt. Az ukrán politika új megfogalmazását használva ő is terrorcselekményként beszélt a hétfői orosz támadásról, és azt mondta: annak a gondolatától is meg kell fosztani Oroszországot, hogy a terrorral bármit is elérhet.

Azt, hogy pontosan milyen újabb szankciókra, illetve az Ukrajnának adott nyugati támogatásra gondolt, nem részletezte. A G7 mindenesetre biztosította arról, hogy pénzügyi, humanitárius, katonai, diplomáciai és jogi támogatást is adnak Ukrajnának, addig, amíg csak szükséges.

Zelenszkij szerint kedden 28 rakétát lőttek ki az oroszok, ezek közül húszat leszedett az ukrán légvédelem – ezeket a számokat, ahogy az háborús helyzetben érthető is, nem lehetett hitelesen megerősíteni. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy ha most nem lőttek volna az oroszok, már sikerült is volna helyreállítani a hétfői támadásokban elszenvedett kárt, de az újabb támadással Oroszország csak annyit ért el, hogy egy kicsit lassította a teljes helyreállítást.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221012_Zelenszkij_ukrajna_oroszorszag_szankciok_g7

Részvény: