Zaporozsjei atomerőmű helyzetéről szóló NAÜ-jelentés következtetései

         Szeptember 1-jén a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziója megérkezett az orosz csapatok által megszállt energodari Zaporozsjei atomerőműhöz. Ezt az akciót az orosz fegyveres erők számos provokatív akciója idézte elő az atomerőmű területén: az atomerőmű épületeinek ismételt ágyúzása, orosz katonai felszerelések mozgatása és tárolása az atomerőmű területén stb. Annak ellenére, hogy az orosz propaganda hamis állításai szerint az ukrán fegyveres erők részt vettek egy rendkívül fontos infrastrukturális objektum ágyúzásában, a NAÜ fontos döntést hozott expedícióról az atomerőműhöz, hogy garantálja annak biztonságát.

         Valójában a küldetés hivatalos jelentése nélkül is egyértelmű, hogy az orosz agresszió és megszállás közvetlenül fenyegeti az atomerőművet. A NAÜ összefoglalta ugyanezt a tézist. Ukrajna nem folytat ellenséges cselekményeket az atomerőmű területén, nem ágyúztatja le az üzemet, és arra számít, hogy a nemzetközi közösség ugyanerre buzdítja Oroszországot. Az ilyen infrastrukturális létesítmények biztonsága a legmagasabb prioritás, mivel az atom képes nagyon gyorsan megváltoztatni formális státuszát „békésről” „nem békésre”.

         Kijev a maximális átláthatóságot, nyilvánosságot és nemzetközi szerepvállalást szorgalmazza az orosz agresszióval kapcsolatban felmerült érzékeny regionális biztonsági kérdések megoldásában. Az ukrán fél ilyen álláspontja ismét bizonyítja Ukrajna készségét a teljes európai integrációra és a nyugati világgal való szolidaritásra. Az ukrán hatóságok fellépésének tudatosságát csak hangsúlyozzák a katonai fronton végzett sikeres fellépések, amelyek a szélsőséges válsághelyzetekkel szemben ellenálló kormány képzetét alakítják ki.

         Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén javasolt demilitarizált kerület létrehozásának terve részleges megoldás lehet, de minden részlete alapos tanulmányozását igényli. A szükséges intézkedések meghozatala eltart egy ideig, de az első és kulcsfontosságú lépés a válsághelyzet leküzdése felé már megtörtént – a világközösség felismerte rendkívüli veszélyt az Európa közepén, és kiemelt lépéseket tett az eszkaláció enyhítésére az atomerőmű területén.

         Az atomerőmű biztonsági problémájának átfogó és hosszú távú megoldása azonban csak az ukrajnai Zaporozsje és Herszon régiók megszállásának megszüntetésében rejlik. Az események alakulásának ez a forgatókönyve a legreálisabb, feltéve, hogy a világ közössége tisztában van azzal, kivel kell foglalkoznia – az Orosz Föderációval, amely a világ egyes országaiban már megkapta a „terrorista állam” státuszt. Az Ukrajnával és más államokkal és szervezetekkel kötött megállapodások megsértése a Kreml mindennapos ügyévé vált. Csupán a gabonaexportról szóló hosszú távú megállapodások eredményét érdemes megemlíteni – alig egy nappal a megállapodás aláírása után Oroszország ágyúzta az odesszai kikötőt, ahol tankhajókat készítettek elő a világ számára nagy jelentőségű áruk szállítására.

         A nehézségek ellenére Ukrajna továbbra is készen áll a NAÜ közvetítésével az atomerőmű biztonsági problémáinak megoldásához, mert nem lehet megfelelő és kiegyensúlyozott fellépést várni az orosz féltől. A misszió legalább minimális ellenőrzése lehetőséget ad Ukrajnának, hogy más létfontosságú kérdésekre összpontosítson. Általában elmondható, hogy a világ közösségének mind Ukrajna, mind Európa globális biztonsági problémáinak megoldásába való bevonásának folyamatosan magas szinten kell maradnia. Az országok és szervezetek kormányainak segítsége mind a katonai felszerelésekkel, mind a pénzügyi téren, valamint a közvetlen diplomáciai beavatkozás felgyorsítja Ukrajna régóta várt győzelmét Oroszország és véres ambíciói felett.

#Zaporozsje #Atom #ENSZ #IAEA

Részvény: