Zambia magyarázatot követel Oroszországtól egy diák halála miatt

Zambia magyarázatot követel Oroszországtól arra, hogyan eshetett el az ukrajnai fronton egy Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák, aki szeptemberben halt meg a háborúban.

A lusakai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Lemekhani Nyirenda haláláról szeptemberben értesítette Oroszország a zambiai hatóságokat, de egyéb részletet nem közöltek. Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter tájékoztatása szerint Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölte, hogy pontosan miért ítélték el. Az apja szerint 23 éves fia atomenergetikai mérnöknek tanult Moszkvában, futárként dolgozott, és kábítószerbirtoklásért ítélték el. Elmondása szerint egy ügyfelétől kapott tiltott szert tartalmazó csomagot, de a feladót a rendőröknek nem sikerült előkeríteniük, ezért a fiát 9 év és 6 hónap börtönre ítélték Oroszországban.

A börtönbüntetését töltötte, amikor besorozták, hogy menjen és harcoljon Ukrajnában, de nem tudjuk, ki sorozta be

– mondta Edwin Nyirenda, az elesett diák apja. Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/15/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-23/#zambia-magyarazatot-kovetel-oroszorszagtol-egy-diak-halala-miatt

Részvény: